Hlavní obsah

Hokejový kouč Lener má namířeno do IFK Helsinky

PRAHA

Slavomír Lener zřejmě bude od příští sezóny trénovat hokejisty IFK Helsinky. Kouč, který nedávno opustil pražskou Spartu po čtvrtfinálovém vyřazení v play off s Vítkovicemi, je podle vedení klubu ideálním mužem pro jeho novou epochu.

Článek

Lener se se zástupci finského týmu sešel dnes v Praze na obědě. "Byl to teprve první kontakt," řekl padesátiletý kouč v rozhovoru pro Českou televizi. Tým IFK podobně jako Sparta vypadl v play off v prvním kole. "A od příští sezóny chtějí tým pozměnit, přivést tam Kanaďany a hrát agresivně. Tenhle styl by mi vyhovoval," přitakal Lener.

I manažer klubu Pentti Matikainen, jenž IFK vedl ve třech posledních zápasech místo odvolaného Hannu Aravirty, by si dokázal Lenera na střídačce klubu představit. "Je velmi zkušený, působil v Americe. S velkou pravděpodobností se stane trenérem on," potvrdil Matikainen s tím, že rozhodnout by se mělo nejpozději do deseti dnů.

Pro IFK, které mělo na soupisce řadu hráčů z NHL v čele s Ollim Jokinenem, Tomášem Vokounem a Markem Židlickým, skončila sezóna rozčarováním. Dalšími kandidáty na trenérský post jsou podle finských médií Kanaďané Dave King a Wayne Flemming, kteří v minulosti působili u národního týmu "javorových listů".

Lener je světoběžník. Už v 80. letech působil v Číně, v NHL působil v Calgary a na Floridě. Největších úspěchů dosáhl coby asistent u národního týmu, po boku Ivana Hlinky získal v Naganu olympijské zlato, s Luďkem Bukačem slavil v roce 1996 titul mistrů světa.

Reklama

Související témata: