Hlavní obsah

Broš: Straší mě tu jen dlouhé severské noci

Českému hokejovému útočníkovi Michalu Brošovi se ve Finsku daří. V kanadském, bodování tamní ligy už je na třetím místě. V rozhovoru pro Právu přiznává, že ho děsí dlouhé severské noci.

Článek

V kanadském bodování finské ligy jste na třetím místě, ve čtvrtek jste přidal další gól. Cítíte, že jste po přestupu do Oulu hokejově ožil?

Asi se to tak dá říct. Určitě je to změna, která přinesla nový impuls. Už když jsem se rozhodl, že tady podepíšu, cítil jsem novou motivaci.

Zdá se, že vám přechod na finský hokej vůbec nedělal potíže.

Jiný styl hokeje tu určitě je, ale já už se předem snažil co nejvíce dozvědět od Petra Tenkráta a Viktora Ujčíka, kteří tu už hráli, navíc už jsem měl zkušenosti z mezinárodního hokeje.

Říkáte, že se ve Finsku hraje trochu jinak než u nás. V čem je největší rozdíl?

Třeba v tom, že u nás se útočná modrá přechází většinou kombinačně, zatímco tady je základ nahodit puk a pak tři útočníci napadají. Hraje se tu ve zběsilejším tempu a jednodušeji.

Jací jsou finští rozhodčí, jsou kritizováni stejně jako u nás?

Tak to nevím, nerozumím tomu, co o nich říkají v televizi (smích). Ale jejich metr je blízko mezinárodnímu, jsou přísnější a to je dobře, takové ty typické fauly české ligy jako držení a hákování tu skoro nejsou vidět.

Finská liga znamená i delší cestování, jak ho snášíte?

Zrovna teď jsme na cestě, přiletěli jsme do Helsinek a jedeme autobusem do Raumy. Na většinu zápasů jezdíme den předem, zabere to dost času, ale musím si zvyknout.

Už si se spoluhráči povídáte finsky?

Tak to ne, když mám mluvit, tak jedině anglicky. Ale už rozumím věcem kolem hokeje jako jsou pokyny trenéra.

Co se dá v Oulu dělat kromě hokeje?

Teď nic moc, hrajeme třikrát týdně. Ale když byla příprava a hezké počasí, byli jsme se na pláži vykoupat. Bydlíme kousek od centra blízko tržiště, takže chodíme na procházky s kočárkem, navíc je tu hodně dětských hřišť. Jo, a taky mě jednou vzal Viktor Ujčík na houby a na borůvky.

Takže se ani rodině nestýská po domově?

Když se ptám manželky, tak říká, že je ráda, že je se mnou, a malý z toho ještě nemá rozum. Asi se jim trochu stýská, ale občas přijedou mí rodiče, teď se sem chystá tchyně, takže to takové odloučení zase není.

Voláte si také s bývalými spoluhráči ze Sparty? Co říkáte na její špatný vstup do sezóny?

Volám si s Ondrou Kratěnou a Břízkou. Když se obmění 60 procent kádru a tři klíčoví beci se zraní, tak by každému týmu trvalo, než se zvedne. Pravda však je, že až tak bídný vstup jsem nečekal. Ale teď šla Sparta nahoru, byť prý na úkor hokejové krásy, tak to snad vydrží.

Co severská zima a dlouhé noci, z nich obavy nemáte?

Mám. Poslední dny je tu kolem minus pěti, což u nás byl vrchol zimy, tady se teprve rozjíždí. Ty severské noci mě trochu straší hlavně kvůli rodině, snad z nich na nás nepadnou deprese.

Domů se na dlouho nemusíte dostat ani během reprezentační přestávky, láká vás myšlenka zůstat ve Finsku i na listopadový Karjala Cup?

Láká mě hodně, asi každého to napadne, když se mu takhle daří. Ale když to nevyjde, svět se nezboří, stejně na to při hře nemyslím.

Reklama