Hlavní obsah

Rosa: Dluží mi, pomlouvali mě, přesto zůstávám

PRAHA

Nejtěžší období kariéry prožíval v moskevském Dynamu český útočník Pavel Rosa. Nedal se problémy ale znechutit a jak přiznává v rozhovoru pro deník Právo, rozhodl se v Dynamu zůstat.

Foto: www.dynamo.ru

Pavel Rosa

Článek

Ještě před pár dny jste byl rozhodnutý z Dynama Moskva odejít, proč?

Byl jsem připraven, že v pátek ráno se sbalím a odejdu. Jednak kvůli tomu, jak tu se mnou zacházeli, a také proto, že se tu už rok táhne dluh vůči mně. Šel jsem za trenéry si to s nimi vyříkat a oni mi přislíbili, že mi peníze doplatí. Ale druhý den se zase objevily zprávy, že peníze nebudou...

Takže zatím zůstáváte?

Na devadesát pět procent ano. Chtěl jsem zůstat tady v Rusku, ale musel bych odejít bez souhlasu klubu, o čemž nechtěli slyšet.

I přesto, že vám dluží peníze?

Asi by to šlo právně obejít, ale oni by dělali všechno pro to, abych si nezahrál.

Dluží jenom vám, nebo i ostatním hráčům?

Asi jenom mně. Urgoval jsem to u prezidenta, jak jsem byl zvyklý, ale trenér mi pak říkal, že o tom ví teprve dva týdny a že jsem měl jít rovnou za ním.

Kolik vám klub dluží?

Částku neřeknu, ale řekli mi, že omylem vypustili jednu výplatu a další omyl se údajně stal v tom, že mi nezapočítali prémie za góly...

Říkal jste, že v klubu s vámi trenéři špatně zacházeli, jak se to projevovalo?

Za zády mě pomlouvali, i když mi to pak vyvraceli, ale já mám svoje zprávy. Tvrdili, že nadávají na všechny, na mě to ale bylo víc. Teď jsme si to ale vyříkali a začínáme načisto. Už se to trochu zlepšilo.

Prožil jste si teď nejhorší období vaší kariéry?

Asi jo. Kdybych si to zasloužil, tak neřeknu nic, ale tady je úplně nový mančaft, který není tak kvalitní jako loňský, kdy jsme měli šest kvalitních řad. Ale oni tomu nechtěli rozumět... Trenér asi myslel, že začnu sezónu gólově, ale já se vždycky rozjíždím pomaleji. Byl jsem třetí v bodování, ale stejně jsem slyšel, jak o mně povídají, že hraju špatně. Ani mě nenechali hrát, po deseti kolech jsem měl sebevědomí na nule...

Náladu vám mohlo zlepšit to, že do Dynama přišel další Čech, Václav Pletka.

To jo, byl tu jen tři dny, ale nálada se mi zvedla. Teď musel zpátky do Čech zařizovat víza, ale je to dobrý kluk. Sice jsme se předtím neznali, ale hned jsme si porozuměli.

V době, kdy jste nahlas uvažoval o odchodu, se k vám určitě dostaly i nabídky z Česka. Mluvilo se třeba o zájmu pražské Sparty.

Mně se nikdo neozval. Ale když jsem do Čech jel kvůli prodloužení víza, slyšel jsem o zájmu Sparty, ale i Litvínova, prý se na mě ptali táty, ale já to mám z druhé ruky.

K prodloužení smlouvy v Dynamu se ale asi nechystáte...

Ještě za mnou nepřišli a asi bych nepodepsal. Ale v Rusku chci ještě jeden rok zůstat. Takový byl plán, dva roky v Moskvě a pak sezónu někde mimo, kde je kvalitní zázemí.

Asi se vám teď nechce stěhovat i proto, že vaše kanadská manželka je těhotná.

Je ve čtvrtém měsíci. Strašně mě podporuje, nechce, abych se trápil. Cestovat by mohla, ale našli jsme si tady krásnou nemocnici, kde se o ni hezky starají.

Už víte, co se vám narodí?

Zatím jsme byli na 3D ultrazvuku. Říkali, že je ještě brzo, ale podle mě z toho bylo jasné, že to bude kluk. (úsměv)

Bude mít české, nebo anglické jméno?

Takové mezinárodní, ale zatím si ho necháme pro sebe.

V nejbližších dnech si budete moci v Moskvě popovídat v češtině, chystáte se vyrazit za spoluhráči z reprezentace na Rosno cup?

Není čas, trénujeme dvakrát denně. Stejně bych se asi podívat nešel, možná jen v televizi.

Reklama

Související témata: