Hlavní obsah

Turnaj Super Six má v Petrohradu silné české zastoupení

PETROHRAD

Český hokej má největší zastoupení na turnaji Super Six v Petrohradu, kde budou od čtvrtka do neděle bojovat mistři nejsilnějších evropských zemí o titul klubového šampiona. Vedle Moelleru Pardubice se totiž představí v dalších čtyřech týmech hned devět krajánků ze země úřadujících mistrů světa. Český hráč si nesáhne na trofej nazvanou Silver Stone jen v případě, že turnaj vyhraje švédský celek Frölunda Indians.

Foto: Sport.cz

Český hokej bude na turnaji reprezentovat tým Pardubic.

Článek

Jisté je, že trůn opustí Avangard Omsk, jemuž loni zajistil v petrohradském Ledovém paláci vítězství ve finále proti Kärpätu Oulu v prodloužení Jaromír Jágr. Z triumfu se tehdy radoval také současný slávista Jaroslav Bednář. V Rusku ale v uplynulém ročníku ovládlo superligu Dynamo Moskva, jehož barvy hájí Pavel Rosa a nově i další český útočník Václav Pletka. Šanci zopakovat triumf má útočník Maxim Sušinskij, jenž loni hrál po boku Jágra a v létě odešel do ruské metropole.

Zmařit se mu to budou snažit v divizi pojmenované po ruské legendě Alexanderu Ragulinovi pardubičtí hokejisté a Slovan Bratislava. Všechny tři kluby zůstávají v domácích soutěžích zatím za očekáváním. Dynamo je až osmé dokonce se ztrátou 31 bodů za vedoucím Magnitogorskem, Pardubicím i Slovanu patří shodně šesté místo.

Pardubice začínají v pátek

Východočeši se však v posledních zápasech chytli a pod novým koučem Vladimírem Bezdíčkem a asistentem Petrem Hemským vyhráli pětkrát za sebou, než v úterý po vyrovnané bitvě podlehli vedoucí Slavii 4:7. "Byla to taková dobrá příprava, protože v Petrohradu budou podobně silné týmy," řekl Bezdíček, jehož tým vstoupí do turnaje až v pátek.

V nabitém programu poletí Pardubice do dějiště turnaje ve čtvrtek, návrat je čeká po dvou, či v případě účasti ve finále po třech zápasech v neděli pozdě večer. V úterý už bude Moeller zase hrát o extraligové body ve Zlíně. "Bude to pro kluky dost náročné. I doteď jsme pořád hráli. Mákli si a únava asi bude znát," navázal pardubický kouč. "Hrajeme až v pátek, takže doufám, že to zvládneme. Chceme uspět, bereme turnaj zodpovědně," dodal nástupce Vladimíra Martince.

Ve Slovanu už zbyli jen tři Češi

V Petrohradu se nakonec nepředstaví ani jeden z dua trenérů, kteří tam slavili v roce 2000 triumf na mistrovství světa. Jen chvíli před Martincem skončil na lavičce Slovanu někdejší hlavní kouč reprezentace Josef Augusta. Prestižní souboj se tak neuskuteční.

Na soupisce bratislavského klubu je však slovenský útočník Lubomír Pištek, jenž českého mistra opustil po zisku titulu a na Slovensko zamířil přes Vítkovice, Třinec a Zlín. Na hostování z Moelleru je ve Slovanu další Slovák Peter Klouda. V klubu se vystřídala během sezony i řada českých hráčů, ale nyní tam zůstali k dispozici jen beci Petr Pavlas, David Kudělka a útočník Radim Kucharzcyk. Bývalý pardubický brankář Libor Barta si proti svému celku nezachytá, protože s ním vedení na konci prosince rozvázalo smlouvu.

Davos vystřídal německý tým z loňska

V divizi pojmenované po české osobnosti Ivanu Hlinkovi se utká o druhé finálové místo trio z Finska, Švédska a Švýcarska, které má v domácích soutěžích lepší formu. Kärpät Oulu, jediný účastník i loňského turnaje, opět vládne SM-Liize. Podruhé se přestaví na Super Six i české duo ve finském klubu Petr Tenkrát, Viktor Ujčík, přibyl k nim ještě Michal Broš.

Švédská Frölunda je v Elitserien druhá a Davos ve Švýcarsku třetí. Švýcarský šampion, jehož barvy hájí Josef Marha, se dostal na turnaj díky posunu země v žebříčku IIHF před Německo. O stabilní formě Davosu, pro který byl testem na Super Six prosincový Spenglerův pohár, svědčí i fakt, že kouč Arno Del Curto je na na svém postu již desátou sezonu.

Jednotlivá mužstva čeká po dvou zápasech v divizích. Do nedělního finále, které se uskuteční v neděli od 16:30 SEČ, postoupí jen vítězové. Za výhru se udělují dva body, za remízu jeden a za prohru žádný. Pokud bude ve finále po šedesáti minutách nerozhodný stav, následuje desetiminutové prodloužení při hře čtyř proti čtyřem a potom případně samostatné nájezdy.

Celkové price money turnaje je 700 tisíc švýcarských franků. Vítěz získá vedle sedmikilové stříbrné trofeje 315 tisíc franků, poraženému finalistovi má být útěchou 175 tisíc. Druhé místo v základní skupině znamená výdělek 70 tisíc a třetí 35 tisíc švýcarských franků.

Reklama