Hlavní obsah

Čechmánkova švédská motivace

PRAHA

Nové angažmá v cizině čeká hokejového brankáře Romana Čechmánka. Poslední sezónu končil v německém Hamburku a dostal tam i nabídku na setrvání, ale dal přednost ambicióznímu švédskému Linköpingu a na začátku června podepsal roční smlouvu s opcí.

Foto: archiv

Roman Čechmánek

Článek

V živé pamětí má ještě loňskou rozpačitou zkušenost z Karlových Varů a od Vsetína, kde kdysi zažil tolik slávy, ho odrazuje ekonomická nejistota, takže na návrat do české extraligy vůbec nepomýšlel a raději si vybíral v zahraničí.

"Mám pocit, že v cizině se mohu víc bavit hokejem. Ozvaly se i německé afinské kluby, ale Linköping jednal rychle a nesmírně korektně. Měl o mě veliký zájem, dohoda byla za pár dní na stole," pochvaluje si 35letý gólman.

Nahradí Norrenu

Doma má olympijské zlato z Nagana, podílel se i na třech titulech mistrů světa, ale jeho další hokejové vize směřují ke klubové úrovni za hranicemi. "Reprezentaci nechávám mladším, aktuální už nejsou ani nabídky z NHL, ale sám pro sebe teď nacházím novou motivaci se švédskou příchutí," říká Čechmánek, jehož láká nová nejen hokejová, ale i životní zkušenost.

"Nastal čas švédské štace, chci poznat nejen tamní hokej, ale i prostředí a lidi, abych mohl srovnat s Českem, zámořím i atmosférou v Německu," tvrdí brankář. V šatně sice nepotká žádného krajana, ale narazí tam hned na čtyři letošní mistry světa, obránce Magnuse Johanssona s A. Holmqvistem a útočníky Martenssona a Emwalla.

Linköping spřádá velké plány, chce se usadit ve špičce švédské Elitserien, český gólman má nahradit dlouholetou jedničku Fina Norrenu, který se po šampionátu v Rize upsal Tampě Bay.

"Řekli mi jasně, že bych měl převzít jeho roli. Klub by rovněž rád výrazněji uspěl, už se nechce spokojit s pouhou účastí v play-off, ale myslí na horní patra tabulky. Těším se, že zase bude o co hrát, ještě chci něco dokázat," těší Čechmánka, který si zatím jen předběžně vybral bydlení ve Švédsku, ale koncem června se tam vydá už natrvalo i s rodinou.

Reklama

Související témata: