Hlavní obsah

Deset stříbrných z Rigy vábí hokejové fanoušky

PRAHA

Měli patřit k největším tahákům extraligové sezóny a deset hokejistů stříbrného národního týmu z letošního mistrovství světa v Rize tuto roli skutečně plní. "Naprostá většina z nich může usilovat o start i na příštím mistrovství světa v Rusku," říká přesvědčeně reprezentační kouč Alois Hadamczik.

Foto: Aleš Suchánek

Milan Hnilička ovládá brankářské statistiky extraligy.

Článek

Hadamczik už na ČP cupu v Liberci využil šest z vicemistrů světa J. Hlinku, Kutláka, Irgla, Hubáčka, Hniličku a Rolinka a na Karjalu znovu povolává první čtyři.

"Na souhře Irgla s Hubáčkem staví Vítkovice a budeme ji využívat také v národním týmu. Irgl je nesmírně šikovný koncový hráč, a Hubáček zase ten správný hokejový buldok," líčí Hadamczik. Sehranou dvojici z klubu tvoří také sparťané J. Hlinka a Hlaváč. "Hlinka je tahounem a ne náhodou vede kanadské bodování," tvrdí Hadamczik a upozorňuje, že centr mistra má i přes zrušení druhých asistencí 20 gólových přihrávek. "Na Hlaváčovi se sice dost podepsaly letní problémy s kolenem, kvůli nimž vypadl také z nominace na liberecký turnaj a potom se trochu hledal, přesto dokáže i v klubu prodat zkušenosti," cení si.

Forma gólmanů těší

Příjemným zjištěním je pro kouče národního týmu stálá forma gólmanů. Hnilička ovládá brankářské statistiky extraligy. "Je stabilní oporou nejen pro Liberec," ví dobře kouč reprezentace. Výborná čísla, ale zároveň málo odchytaných zápasů, má nová posila Slavie Svoboda. "Když si udrží nasazenou laťku, může dostat šanci už na prosincovém turnaji v Moskvě. Určitě jsou oba ve hře o příští šampionát, stejně jako Trvaj, Málek nebo Čechmánek. Vzhledem k síle Nashvillu mám pocit, že Vokouna ze zámoří nebudeme moci při mistrovství světa využít," obává se Hadamczik.

Na šampionátu v Lotyšsku český trenér mnohé překvapil nasazením hráčů, kteří třeba ani v extralize moc nezáří, ale trenér má pro jejich nominaci jasný důvod. "Pardubický Rolinek je typem nesmírně pracovitého hráče, silného na puku a dobrého bruslaře, který se nebojí jít do souboje. Hraje nenápadně, ale každý trenér jeho činnost ocení," uvažuje kouč

Jiným případem je českobudějovický Kutlák, který jako jediný z beků z MS zůstal v extralize. "Ozývá se na jeho hru kritika, má dost negativní hodnocení při účasti na ledě, když padají góly, jenže na to já tolik nehledím. V Budějovicích se na můj vkus až moc zapojuje do útoku, ale v reprezentaci mi hraje daleko ukázněněji dozadu a dokáže se podřídit taktice mužstva," vysvětluje trenér, kterého těší i rostoucí forma slávisty Bednáře. "Měl jsem v plánu vzít ho na Karjalu, jenže má pohmoždené rameno a potřebuje se během pauzy dát dohromady," míní Hadamczik.

Jak si vedou vicemistři světa v extralize
Brankáři
Milan HNILIČKA (Liberec)1794,211,99
Adam SVOBODA (Slavia)595,861,36
Obránce
Zdeněk KUTLÁK (Č. Budějovice) 186 (2+4)-10
Útočníci
1. Jaroslav HLINKA (Sparta)2028 (8+20)-3
12. Zbyněk IRGL (Vítkovice)2014 (9+5)+1
14. Jaroslav BEDNÁŘ (Slavia)2014 (8+6)-11
19. Petr HUBÁČEK (Vítkovice)2014 (5+9)+5
20. Tomáš ROLINEK (Pardubice)1814 (5+9)+6
27. Jan HLAVÁČ (Sparta)1612 (10+2)-1
74. Ivo PROROK (Litvínov)208 (3+5)+3
Za jménem hráče a jeho klubem je uveden počet zápasů, které v extralize letos odehrál. U gólmanů následují procentuální úspěšnost a průměr obdržených branek. Za ostatními hráči pak počet kanadských bodů (gólů+asistencí) i bilance v hodnocení plus/minus. Před jmény útočníků je navíc pořadí v produktivitě extraligy.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.