Hlavní obsah

Výborný: Síla Sparty je v soudržnosti

PRAHA

Potřetí přivedl hokejisty Sparty na extraligový trůn, čímž se 53letý František Výborný stal nejúspěšnějším koučem v historii klubu, který už má ve sbírce osm titulů. "Možná to tak nevypadalo, ale obhájit titul pro nás bylo vnitřně hodně těžké," vyprávěl po rozhodujícím šestém zápase, v němž jeho svěřenci získali v duelu s Pardubicemi rozhodující čtvrtý bod.

Článek
Fotogalerie

„Já si cením hlavně toho, jak šli kluci v rozhodujících chvílích na krev. Zase se ukázalo, že obrovskou zbraní Sparty je soudržnost, v ní cítím největší sílu týmu,“ říká trenér, jehož tým v základní části skončil až čtvrtý, ale v play-off prohrál jen čtyři ze 16 utkání a stejně jako loni těžil z výborných výkonů na svém ledě, kde za poslední dva roky ztratil jediný zápas. „Mužstvo doma cítí velkou diváckou podporu a hodně si věří,“ soudí kouč.

Žádná série podle něj nebyla lehká. „Zvlášť Pardubice ve finále hodně vzdorovaly, nesložily se ani za stavu 0:3 na zápasy a nutily nás k chybám. Před sobotním utkáním jsme věděli, že za žádnou cenu nesmíme připustit návrat finále k sedmému zápasu na jejich led. Už minule jsme si tam vyzkoušeli, že by to bylo zlé. Podstoupili jsme proto i riziko absolutního vyčerpání a točili jen tři útoky,“ přiznává Výborný.

Sparťané šli za titulem jako buldoci. „Naštěstí jsme dokázali hrát trpělivě, maximálně ukázněně dozadu a obětavým výkonem to vedli k vítězné tečce,“ vrací se k poslednímu finálovém souboji, v němž Spartě pomohl i nečekaný trumf v podobně nasazení Pilaře. „Volal mi v noci před zápasem manažer Bříza o možnosti nasadit Pilaře, který nám už loni pomohl k titulu a nyní se při zranění Černoška zase hodil. Bylo na něm znát, že má do hokeje velikou chuť, a platí, že přišel, viděl, zvítězil,“ říká trenér mistrovského celku.

Loni po titulu Výborný musel spěchat do Slovinska, kde připravoval reprezentaci na MS. Letos už žádné hokejové povinnosti nemá. „Budu odpočívat a hokej nechám úplně stranou. Manželce jsem už na podzim slíbil, že poletíme do Karibiku. Na letošní rok nám totiž vycházejí různá jubilea, včetně výročí svatby a termín jsme prozřetelně zvolili až na 20. dubna. Takže ani protahování finále je neohrozilo a na dovolenou se moc těším,“ uzavírá trenér Sparty.

Reklama

Související témata: