Hlavní obsah

Kůrka věří, že se góly proti Kladnu probudil z útlumu

KLADNO

V předchozích devatenácti zápasech se hokejový útočník Českých Budějovic Tomáš Kůrka dokázal střelecky prosadit pouze třikrát. V pátečním zápase 21. kola extraligy na ledě Kladna ale přidal další dvě trefy a rozhodl o výhře 3:1. Letní posila Mountfieldu si pochvaluje herní pohodu v budějovickém týmu a věří, že po extraligové přestávce nabral lepší formu.

Článek

Budějovice na Kladně otevřely skóre gólem, který padnul v poslední vteřině první třetiny. Rozhodčí Šindler ještě po siréně kontroloval video, zda Kůrkova trefa padla v regulérním čase. Trenér hostí Josef Jandač byl však zcela přesvědčen o jeho regulérnosti. „Věděl jsem, že jsme to stihli.  Zrovna jsem koukal na časomíru a zakřičel jsem na hráče, ať vystřelí,“ vykládal po zápase.

„Tak to jsem ani nezaznamenal, protože v kladenské hale nebylo vůbec nic slyšet. Nevnímal jsem dokonce ani spoluhráče, když na mě řvali za jízdy," divil se Kůrka. "Proto jsem taky při tom gólu vůbec nevěděl, že už byl konec třetiny. Myslel jsem, že se pískalo vyloučení domácího hráče. Až na střídačce mi kluci řekli, že se řeší čas gólu. Je fakt, že mi k němu pomohlo trochu štěstíčko,“ dodal.

S Budějovicemi chce vozit body i z venku

Podruhé se prosadil při oslabení svého týmu, kdy domácí Ševc na modré čáře nezachytil vyhození Sičáka a Kůrka se vrhl do brejku. „Když jde puk nahoru a pak poskakuje po ledě, tak nikdy není jasné, jestli to obránce zvládne zachytit nebo ne. Proto jsem byl připravený na něj vystartovat. Pak jsem vyčkával do poslední chvíle, co udělá brankář. Nakonec jsem zvolil střelu nad vyrážečku a vyšlo to,“ pochvaloval si správný odhad.

Budějovicím se mimořádně daří na domácím kluzišti, teď si dalo za cíl vozit pravidelně body  z hostujících stadiónů. „Řekli jsme si, že potřebujeme vozit body z venku, protože doma to zatím uhráváme. Taky jsme se už před zápasem bavili o tom, že jsme dlouho nevyhráli, naposledy někdy devátého října,“ potvrdil Kůrka, že jeho tým přijel na Kladno s jasným cílem odvézt na jih Čech body.

Začíná se střelecky zvedat

„Reprezentační přestávka nám pomohla, dali jsme se dohromady a odpočinuli si. Určitě by bylo fajn zůstat v tabulce do čtvrtého místa, tak jak se pohybujeme nyní. Nejdůležitější je však play-off a tam se pak dostat co nejdál, třeba do finále,“ zasnil se hráč, jenž se do české extraligy vrátil po třech letech strávených ve Švýcarsku, Švédsku, a Finsku.

V nejvyšší české soutěži odehrál 25letý Kůrka před začátkem letošní sezóny jen pětatřicet zápasů, většinu kariéry strávil v zámoří. V letech 2002-2004 si v dresu Caroliny zahrál i pár zápasů NHL, letos se odchovanec Litvínova dohodl na angažmá v Českých Budějovicích. „Jsem tam velmi spokojený. Propásl jsem letní přípravu a doteď jsem byl trochu v útlumu, individuálně se mi moc nedařilo. Teď se snad začínám střelecky zvedat,“ věří si.

Reklama

Související témata: