Hlavní obsah

Sparta vyhrála v Litvínově, mistrovská Slavia v Budějovicích

PRAHA

Hokejisté Slavie Praha mají za sebou úspěšný vstup do nové extraligové sezóny, ve které obhajují mistrovský titul. Na ledě posledního vítěze základní části v Českých Budějovicích Pražané vyhráli 3:2. Hokejisté pražské Sparty v sestavě s Martinem Ručinským zvítězili na ledě Litvínova 5:3, v Plzni a Znojmě nasázeli domácí svým soupeřům po šesti brankách.

Článek

České Budějovice začaly proti Slavii ideálně, v desáté minutě otevřel skóre Kůrka a na začátku druhé třetiny přidal další zásah Hřebejk. Hosté odpověděli za pět minut při závaru před Turkem, kterého nakonec překonal Hruška. A v posledních čtyřech minutách druhé třetiny Slavia dokonce skóre otočila. Nejdříve se pod horní tyčku trefil Beránek a minutu před druhou sirénou jej napodobil Bednář. Tento stav nakonec vydržel až do konce.

V zápase Litvínova proti Spartě byla pozornost upřena na domácího odchovance Martina Ručinského, jenž se vrátil na led Litvínova v dresu neoblíbené Sparty. Bývalý útočník NHL se sice bodově neprosadil, ale mohl se s novými spoluhráči radovat z vítězství. Sparta vyhrála 5:3 po obratu v závěrečné třetině, gólem a dvěma asistencemi se blýskl Jakub Langhammer.

Kladno zaskočilo domácí Liberec

Na ledě venku dokázali vyhrát i hokejisté Kladna, ačkoliv v Liberci prohrávali už po 37 vteřinách. Ještě v první třetině ale dokázal vyrovnat Čurilla a byl to nakonec mladý útočník Kladna, kdo byl hrdinou zápasu. Kladno zlomilo domácí odpor během tří minut druhé třetiny, kdy odskočili domácím na rozdíl dvou branek. Bartovič sice do konce druhé části snížil, ale definitivní podobu výsledku dal svým druhým gólem Čurilla.

Rovnou devět branek v prvním zápase sezóny viděli fanoušci na stadiónu ve Znojmě v duelu  s Třincem,  přitom v první třetině zůstali oba brankáři nepřekonáni. Jako první kapituloval v 27. minutě hostující Čechmánek a během dalších pěti minut lovil puk ze sítě ještě dvakrát. Hosté se vzpamatovali až na začátku třetí třetiny, jenže na gól Peterka z trestného střílení vzápětí odpověděli Erat a Kotaška. To už bylo na Čechmánka příliš a přepustil místo Vojtkovi. Toho v závěru překonal ještě Plášek.

Hadamczik začal výhrou proti nováčkovi

Vítězný návrat do extraligy prožil bývalý reprezentační trenér Alois Hadamczik na střídačce Vítkovic, i když v duelu s extraligovým nováčkem z Mladé Boleslavi nebylo daleko k senzaci. Hosté se prezentovali ve Vítkovicích důslednou obranou a domácí mohli děkovat především brankáři Pincovi, že byl po dvou třetinách stav 0:0. Vítkovičtí se dokázali prosadit až po 45 minutách, kdy při početní výhodě domácích prošla za záda brankáře Chábery dělovka Jiřího Burgra. Hosté pak byli v závěru utkání při power play blízko k vyrovnání, Tomase ale vychytal skvělý Pinc.

V zápase Karlových Varů s Pardubicemi drželi oba gólmani čisté konto jen první třetinu. V 27. minutě putoval na trestnou lavici hostující Havíř a za domácí se už po osmnácti vteřinách prosadil Kristek. Pardubice však dokázaly už za pět minut vyrovnat zásluhou Starého, který zblízka nedal šanci Mensatorovi. Za nerozhodnutého stavu 1:1 se hrálo až do 52. minuty. Poté se dostali do přečíslení Zucker s Kristkem, přičemž prvně jmenovaný rozhodl o vítězství Energie.

První třetina stačila hokejistům Plzně k tomu, aby určili vývoj zápasu se Zlínem. Poté, co v úvodu utkání přežili oslabení, otevřel skóre po devíti minutách hry domácí kapitán Martin Straka a za dvě minuty přidal další gól Šindel. Zlín sice vzápětí snížil zásluhou Záhorovského, o minutu později ale Plzeň opět vedla o dvě branky, když se prosadil Adamský. Do branky Zlína poté naskočil místo Murína Biegl, hostům ale ani výměna gólmanů nepomohla, v prostřední části inkasovali během 39 sekund po trefách Vampoly a Fabuše a v úvodu třetí třetiny přidal další gól Důras.

Hokejová O2 extraliga - 1. kolo:
Vítkovice Steel - BK Mladá Boleslav 1:0on-line
Branka: 46. Burger.
Litvínov - Sparta Praha 3:5on-line
Branky: 7. Trávníček, 9. Jenáček, 35. Lukeš - 2. Netík, 13. Broš, 33. Langhammer, 49. Kratěna, 52. Koreis.
Mountfield Č. Budějovice - Slavia Praha 2:3on-line
Branky:  10. Kůrka, 23. Hřebejk - 28. D. Hruška, 37. Beránek, 39. Bednář.
Lasselsberger Plzeň - RI Okna Zlín 6:2on-line
Branky: 10. M. Straka, 12. Šindel, 14. Adamský, 32. Vampola, 32. Fabuš, 44. Důras - 13. Záhorovský, 53. Köhler.
Znojemští Orli - Oceláři Třinec 6:3on-line
Branky: 27. Haman, 32. Mojžíš, 32. J. Svoboda, 46. Erat, 48. Kotaška, 49. Plášek - 44. Peterek z trestného střílení, 49. Martynek, 50. Kováčik.
Energie Karlovy Vary - Moeller Pardubice 2:1on-line
Branky: 27. Kristek, 52. Zucker - 33. Starý.
Bílí Tygři Liberec - Geus Okna Kladno 3:5on-line
Branky:  1. Pletka, 25. Kašpařík, 39. Bartovič - 8. a 48. Čurilla, 26. Tomajko, 33. Bělohlav, 36. Diviš.

Reklama