Hlavní obsah

Kůrka již nemá o Budějovice zájem, tvrdí hráčův agent Henyš

PRAHA

Hokejista Tomáš Kůrka již nebude s největší pravděpodobností působit v Českých Budějovicích. Sedmadvacetiletý hráč nejprve nepřistoupil na snížení platu a poté nenastoupil pro nemoc na trénink do prvoligového Tábora, kam byl přeřazen. Podle agenta Jaromíra Henyše se ze strany klubu jedná o šikanu a loňský nejproduktivnější hokejista Jihočechů již nemá chuť v klubu nadále působit.

Článek

"Ze strany Českých Budějovic se jedná o šikanu a požadujeme výměnu do jinému klubu," řekl Henyš na středeční tiskové konferenci. "Po tomto neseriózním jednání vedení klubu se hráč vyloženě vyjádřil, že tam už hrát nechce, udělal by to každý na jeho místě," doplnil hráčův agent. „Není možné, aby se vrátil, protože došlo k narušení klimatu v kabině,“ přidal.

Při snížení platu se mělo podle tiskového mluvčího jihočeského klubu Antonína Vansy jednat o převedení pevné složky do prémií. "Hráč si tedy mohl přijít klidně na stejné peníze," řekl Sport.cz Vansa.

Přestože se již dříve vedení Jihočechů vyjádřilo, že přeřazení na farmu do prvoligového Tábora by nemuselo být natrvalo, Kůrkův agent jedná s jinými extraligovými týmy o novém angažmá. "Jednání probíhají a byl bych rád, kdyby se výměna povedla," potvrdil Henyš. „Zájem má hodně týmů,“ přidal.

Podle klubu narušil týmovou koncepci

Vedení HC Mountfield  již v pondělí vydalo oficiální prohlášení, v němž oznámilo, že důvodem jeho přeřazení do Tábora a převedení hráčových práv na prvoligový tým v rámci hostování, byl proklamovaný nesouhlas se snížením platu v kabině, čímž podle klubu narušil týmovou koncepci. „Každý přeci může podle listiny práv a svobod vyjádřit svůj názor,“ myslí si Henyš.

Generalita jihočeského klubu rovněž Kůrku obvinila, že hráč se nedostavil na trénink bez řádné omluvy od klubového doktora a nepřevzal si hráčskou smlouvu o hostování v Táboře. „ Nemohl se hlásit u klubového doktora Vodičky, protože ten je na dovolené, byl proto u své obvodní lékařky v Mostě, omluvenku pro nemoc vydala s datem od 3. do 11. srpna,“ vysvětlil Henyš. Podle vyjádření tiskového mluvčího HC Mountfield Vansy však takové potvrzení podle smlouvy nemá žádný význam a lékař byl údajně k dispozici.

Vedení Budějovic jedná z pozice síly

„Když jsme smlouvu uzavírali, tak bylo jasně řečeno, že hráč nemůže být bez svého souhlasu přeřazen do nižší soutěže ani jiného extraligového klubu bez svého souhlasu,“ vysvětlil právník Jaromír Henyš mladší. „Tuto ústní dohodu Budějovice porušily a nedávají nám jinou možnost, než hledat pro hráče jiné angažmá,“ řekl.

Tiskový mluvčí klubu má však na celou věc odlišný názor. "Pan Henyš si měl smlouvu ohlídat, zřejmě na tento bod zapomněl, jendá se o jeho ležérnost a není pravda, že by podle stanov APK nemohl být takový kontrakt platný, vždyť stejnou klauzuli má ve své smlouvě také Roman Turek, jenž rovněž patří do stáje Henyše," řekl Vansa pro Sport.cz.

Zastrašující případ pro ostatní hokejisty?

Kuaza Kůrky má být podle Henyše zastrašujícím případem pro ostatní hokejisty, kteří by nepřistoupili na snížení platů v klubu. „Když nám volali z jiných týmů, které by měly o Kůrku zájem, říkali, že jim bylo ze strany Českých Budějovic řečeno, že ho musejí nejprve potrestat,“ prozradil.

„Smyslem a účelem poslaní Kůrky do nižší ligy je materiální škoda, pošramocení jeho pověsti, vyvolání stresu a ztížení jeho další kariéry,“ tvrdí Henyš mladší. „Šikanózní způsob výkonu práva je v rozporu s dobrými mravy a jde o protiprávní jednání,“ dodal. Takové trvzení však tiskový mluvčí jihočeského klubu jednoznačně odmítnul. "Není v zájmu klubu nijak hráče trestat, o to nám vůbec nešlo," řekl Vansa. "Naopak doufáme, že se celá kauza co nejrychleji vyřeší a hráč se připojí ke kádru," uvedl.

Největší neštěstí podle Henyše je, že vedení Českých Budějovice přistupuje k případu z pozice síly a arogance. „Měly by jednat jako rovný s rovným,“ řekl Henyš mladší. „Nejlepším řešením pro obě strany by byla výměna do jiného klubu,“ vysvětlil. „Jinak bychom se museli s případem obrátit na smírčí komisi případně soud, ale to jistě není v zájmu žádné ze stran,“ doplnil.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.