Hlavní obsah

Škoda, že s Hlinkou nepřišel i Hlaváč, mrzí kapitána Sparty Výborného

Snaha hokejové Sparty o získání Jaroslava Hlinky a Jana Hlaváče na úvod nového ročníku extraligy slavila poloviční úspěch. A tak zatímco Hlinka zbrusu nový dres pražského klubu znovu oblékne, Hlaváč nikoli. „Honza je jeden z mých nejlepších kamarádů a výborný hokejista. Ale bohužel to nešlo,“ lituje kapitán a sportovní manažer Sparty v jedné osobě David Výborný.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Hokejisté David Výborný (vpravo) a Michal Broš představují nové dresy Sparty.

Článek

Sparta ve středu představila svého nového generálního partnera a nové dresy. Vy jste měl možnost trikot ihned vyzkoušet. Jak jste se v něm cítil?

Je opravdu jiný, blíží se tomu v čem jsem hrál poslední sezónu v Americe. Je užší, s náloketníky a další výbavou bude přiléhavější.

Nové dresy obléknete až se startem extraligy, jak probíhá příprava Sparty na nadcházející sezónu?

Postoupili jsme do semifinále Tipsport Cupu, to je docela dobré. Navíc teď jedeme obhajovat vítězství na turnaj do Salcburku, uvidíme, jak se to tam vyvine. Je to vítané zpestření přípravy, člověk nehraje jen v Česku se známými soupeři. Současně to bude namáhavé, hrajeme tři zápasy ve třech dnech.

Jak jste spokojený s kádrem, který se po pauze sešel na ledě?

Určitě jsem spokojený, kádr se podařilo udržet. Zkraje sezóny s námi navíc bude hrát Jarda Hlinka, vrací se Martin Ručinský... Přišli mladí, nový brankář.

Jak jste přivítal výpomoc Jaroslava Hlinky?

Když bude hrát dobře, tak nám určitě pomůže. (smích) Zná to tady, vídá se s klukama...

Bohužel ale nevyšlo omezené angažmá dalšího hráče z Linköpingu Jana Hlaváče...

To mě mrzí. Honza je jeden z mých nejlepších kamarádů a výborný hokejista. Ale bohužel to nešlo.

Už víte s kým budete hrát v útoku?

Zatím ne, pětky se hodně míchají.

Po návratu do Sparty jste plnil také roli sportovního manažera. Budete ji vykonávat i nadále, když do klubu přišel Jaromír Látal z Českých Budějovic?

Nikdo mi zatím neřekl, že bych neměl být sportovním manažerem. Jarda má na starosti Beroun a pomáhá generálnímu manažerovi Petru Břízovi. Je pravda, že já jsem se tomu v minulé sezóně nemohl věnovat úplně naplno, ale myslím, že v té pozici ještě stále jsem.

Jaké bylo sbírání zkušenosti v manažerské práci?

Zpočátku jsem se do toho přece jen dostával pomalu, člověk na jednáních řeší věci, na které nebyl z hráčské kariéry zvyklý. Pomalu se do toho ale dostávám, jsem přítomen na jednáních a získávám zkušenosti.Už vím, co dělat lépe a doufám, že to bude dobré.

Baví vás práce „bafuňáře“?

Baví a doufám, že se do toho dostanu. Určitě je to pro mě lepší, než být trenérem. To by mě nebavilo a nenaplňovalo.

Když jste zmínil trenérskou činnost... Váš otec František po minulé sezóně opustil post hlavního kouče a plní roli asistenta Pavla Hynka. Nesvádí vás naslouchat spíš pokynům táty než hlavního kouče?

Mně je jedno, kdo trénuje. Jsem natolik zkušený, že poznám, kdy hraju dobře a kdy ne, kdy je potřeba, aby mi trenér něco řekl.

Myslíte, že se pro vašeho otce něco změnilo?

To je otázka pro něj. Určitě je ale rád, že zůstal ve Spartě. S Pavlem tady navíc začínali, takže jsou vyrovnaní partneři.

Letošní sezóna bude ve znamení olympijského turnaje, neláká vás poprat se o reprezentaci?

Vůbec ne, to budu někde na horách. Už to mam zaplacený. (smích)

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.