Hlavní obsah

Chtěli jsme zachovat sparťanskou kontinuitu, vysvětluje Bříza sázku na Volka

K funkci generálního manažera přibyla Petru Břízovi po odvolání dvojice Hynek - Výborný ještě jedna úloha. Nově se totiž bude starat o práci s brankáři. Bývalý vynikající gólman ale rezolutně popírá, že by koučům Volkovi s Holaňem jakkoliv zasahoval do jejich práce. „Budu velmi v pozadí, ani nebudu během zápasů na střídačce,“ ujišťuje Bříza.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Hlavní trenér pražské Sparty David Volek (vpravo) a nový trenér brankářů Petr Bříza

Článek

Bylo těžké rozhodnutí rozloučit se s pány Hynkem a Výborným?

Popsali jsme to v našem prohlášení, což se nikdy nedělá. Ale právě tou vloženou větou jsme chtěli vyjádřit, jak těžké rozhodnutí to pro nás bylo. Ale museli jsme to udělat, představenstvo se na tomto řešení shodlo. Na jednu stranu nás to strašně bolí, ale jsme profíci a víme, že tohle je hokej. A ten podobné situace přináší.

Jak se zpětně díváte na rozhodnutí pověřit hlavním koučem Pavla Hynka, jemuž František Výborný dělal asistenta? Nebyla to chyba?

Já bych vůbec nechtěl nic zpětně hodnotit. Absolutně to není potřeba. Oba jsou skvělí trenéři - profesně i po lidské stránce. Chtěli pro Spartu udělat to nejlepší, patří jim náš dík.

Situace ve Spartě na Sport.cz:
ROŠÁDASparta se rozhodla jednat a odvolala trenéry
SÁZKA NA VOLKABříza chtěl zachovat sparťanskou kontinuitu
NOVÝ TRENÉRVolek cítí, že to zvládne
HOLAŇSparta se neodmítá. Trénovat v ní je obrovská čest

Přišlo vedení na důvody, proč se Sparta trápí? Pomineme- li samozřejmě sportovní výsledky...

Nám chybí jenom sportovní výsledky! Kluci vypadají dobře, na ledě jim to sluší, v tabulce jsme ale devátí. Mužstvo potřebovalo impuls, proto jsme se rozhodli pro tento způsob.

V nedávné minulosti jste prohlásil, že bez týmového duchu se nedá uspět. Myslíte, že Sparta tento faktor nepostrádala?

To by byly velmi jednoduché soudy. Zůstaňme u toho, že naším cílem je dělat body a to se nám nepodařilo. V té chvíli i nejlepší hráči, kterým se nedaří, ztrácejí sebevědomí. Proto nechci soudit, co nám chybělo.

Proč jste nakonec sáhli po Davidu Volkovi s Milošem Holaňem? Oba byli výbornými hráči, na poli trenérském ale tolik zkušeností ještě nemají.

Pro nás bylo prioritní zachovat sparťanskou kontinuitu. Bylo důležité, aby přišel člověk, který zná holešovické prostředí. To je totiž hodně specifické. Proto jsme se rozhodli pro Davida Volka, který je charismatickým koučem. Jako hráč byl sám k sobě velmi tvrdý, vždy šel za úspěchem. Miloš Holaň byl skvělý obránce, což využije i tady. Jsou velice vyvážení, navzájem se dokáží podpořit.

Je výhodou, že David Volek dosud trénoval Beroun, který je sparťanskou farmou?

Stoprocentně! Sparťanský kádr dokáže dobře posoudit. Dá se očekávat, že někteří hráči z Berouna mohou být zapracováni do kádru Sparty.

Můžete potvrdit, že ve hře byli i jiní trenéři? Mluvilo se například o Aloisi Hadamczikovi...

Já nemusím potvrdit vůbec nic. Jen komentuji rozhodnutí Sparty. Teď už je úplně jedno, jestli byl ve hře Giovanni Trappatoni nebo někdo další. Noví trenéři mají naši důvěru.

Nově se stáváte trenérem brankářů. Co vás k tomuto kroku vedlo?

Rozhodli jsme se tak hlavně proto, že jsem ve Spartě v brance několik let stál. Využiji svoji zkušenost. Vím, že jim teď není do smíchu, tlak je veliký. Ale budu vyžadovat tvrdou práci, která je dovede k lepším číslům. Světlo na konci tunelu je, teď se jen k němu co nejdříve dopracovat.

Jak tedy vaše role bude vypadat v praxi?

Budu velmi v pozadí, trenérům nebudu vůbec do ničeho zasahovat. Na střídačce během zápasu nebudu, ani porad před zápasem se nezúčastním. Pouze v mimozápasových dnech se budu starat o trénink brankářů. Nazval bych to jako funkce - nefunkce. Láďa Blažek na Slavii taky trénuje brankáře, v žádném případě se ale nedá mluvit o tom, že by Růžovi (Vladimíru Růžičkovi) zasahoval do práce. Rozhodně to nebude tak, že bych v šatně působil jako kontrolor práce trenérů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.