Hlavní obsah

Liberec dokonal překvapení, vítěz základní části z Plzně na kolenou

LIBEREC

Liberečtí hokejisté slaví postup do semifinále play-off po skalpu vítěze základní části Plzně. A to museli začínat vyřazovací část v předkole, takže jejich postup mezi čtyři nejlepší celky extraligy je v tomto kontextu velkým překvapením.

Foto: Radek Petrášek, Právo

Trenér Liberce Jiří Kalous se raduje z postupu do semifinále.

Článek

I když Bílí Tygři z Liberce zdolali v sobotu Plzeň vysoko 7:2, dlouho to na takhle jednoznačný výsledek nevypadalo. „V první třetině nám nervozita svazovala nohy a moc nám to nejezdilo. Hráči si uvědomovali velkou šanci, že mohou porazit Plzeň v celé sérii. Od druhé třetiny jsme hru vyrovnali a povedlo se nám odskočit na dvě branky. Byť soupeř snížil na 3:2, znovu jsme mu utekli,“ bilancoval liberecký trenér Jiří Kalous. „Myslím, že série nabídla vynikající hokej. Byly to vyrovnané duely s tím, že nám štěstíčko přálo víc než soupeři,“ pokračoval kouč.

„Průlom nastal v pátém utkání, kdy jsme si odnesli vítězství z Plzně,“ mínil Kalous. „Většině hráčů sedla forma v pravý čas. Celkově se ale ukázalo, že play-off je oproti základní části novou soutěží. Je to klišé, ale platné. Nám se série povedla a odměnou je semifinále,“ liboval si trenér.

Předností Liberce byl vyrovnaný kádr. „Snažili jsme se rozložit síly do čtyř pětek. To se nám vyplatilo i v předkole proti Budějovicím. V soubojích s Plzní převažoval aktivní hokej. Teď se už začneme připravovat na semifinále proti Pardubicím. To, že Východočeši porazili Třinec v sérii 4:1, je pro nás varováním. Potvrzuje to jen jejich kvality,“ dodal Kalous.

Západočechům chyběli obránci

Plzeňský trenér Marian Jelínek viděl jednu z příčin vyřazení v oslabení obranných řad: „Zranil se Benák, O Brien dostal angínu a Jeřábek trest na pět zápasů. Měli jsme velký problém s nedostatkem pravých beků. Modrý a Benda vnášejí do defenzivy zkušenost, ale pohyb jim trošičku chyběl.“

Zklamaný trenér Plzně Marian Jelínek poté, co jeho svěřenci vypadli s Libercem.foto: ČTK/Radek Petrášek

Západočeši vyhráli základní část a najednou v play-off končí. „Neprospěla nám pauza v soutěži před vyřazovacími boji. Liberec se stylizoval do role outsidera, ale šel skromně a trpělivě za vítězstvím a dal nám za uši. Paradoxně nám ublížily první dvě vítězství doma. Rázem nás všichni pasovali do pozice velkého favorita a to jsme nezvládli. Klíčové bylo páté utkání. Bohužel odešla forma klíčovým hráčům. Nepodařilo se udržet herní styl ze závěru základní části,“ analyzoval Jelínek.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.