Hlavní obsah

Psychika? Nesmysly, to nikoho nezajímá, říká o krizi Sparty trenér Hořava

PRAHA

Jak z toho nešťastného kola ven? Primární otázka, kterou žije celá hokejová Sparta. A má těžkou hlavu. Mužstvo, které vyhrálo jediné utkání z posledních deseti pokusů. Strašlivé číslo. Pro tým se zvučnými jmény přímo zavánějící ostudou. Chtějí, ale body nepřicházejí. Ani po nedělním duelu s Vítkovicemi se nic nezměnilo. Opět svěšené hlavy, beznaděj, rozčarování a smutek.

Foto: Petr Horník, Právo

Vítkovický Rudolf Huna se snaží překonat sparťanského brankáře Tomáše Pöpperleho.

Článek

Ze šatny se jim nechtělo, věděli, že kolovrátek otázek zůstane neměnný. Proč? Co se děje? Kdy to skončí? „Kdybyste teď přišli do kabiny, tak tam všichni sedí a koukají do zdi,“ klopil oči po prohře 1:4 s Vítkovicemi sparťanský útočník Petr Kafka.

Spartě patří jedenácté místo. K tomu může „děkovat“ kauze „registračky“. Na desátou příčku ztrácí devět bodů, ale má o dva zápasy více. A všude otázky, na které nikdo nezná odpověď.

Ilustrační foto. Útočník Sparty Jakub Koreis (vlevo) v souboji s Řezníčkem ze Zlínafoto: Právo/Petr Horník

„Nechci mluvit o psychice, to jsou nesmysly, to nikoho nezajímá, my jsme tu od toho, abychom dělali výsledky,“ nehledá výmluvy trenér Miloslav Hořava. A to i přesto, že v šesti jdoucích kláních v řadě nezískal žádný bod. Ani trenérská změna zatím nepřináší v pražských Holešovicích sladké ovoce úspěchu.

„Když nevyužijeme přesilovku pět na tři, tak to je opravdu mizerný, spadne na vás velká deka. Je to špatné, ale věřím, že se to každým zápasem zlomí. Nesmíme koukat napravo, ani nalevo,“ je rezolutní čtyřiadvacetiletý obránce Michal Gulaši.

Snížení platů zatím nepomohlo

„Snižte nám platy o dvacet procent.“ S tím přišli hráči za sparťanským vedením. Stalo se. To vše kvůli hrozivým výsledkům posledních týdnů. V neděli ale ani toto gesto nepomohlo. Kolonka bodů zamrzla jako přicházející počasí.

„Podobnou situaci jsem zažil loni ve Švédsku. Beru to tak, že hráčům to není jedno. Trejd by pomohl, ale trh je omezený, současní hráči na to v žádném případě nekašlou,“ chrání své ovečky Hořava, který si váží podpory fanoušků, kteří dokazují, že mají trpělivost (zatím).

„Chtěl bych poděkovat divákům, kteří nás drží nad vodou, je to pro nás velká vzpruha, to je pro nás skvělé. Z hráčů cítím, že chtějí, ale strašně se nadřeme na gól," dodává trenér, který od nástupu se svým kolegou Radim Rulíkem vyhrál na Spartě dva zápasy z jedenácti.

Reklama

Související témata: