Hlavní obsah

Sparta a boj o přežití! Není to sci-fi, startuje poslední čtvrtina extraligy

PRAHA

Kdo si nahrál, může být v klidu. Kdo ne, bude mít plné hokejky práce. A takových je o poznání více. Nuda se nedá očekávat. Řeč je o poslední čtvrtině hokejové Tipsport extraligy, která rozřeší první šestku potupující přímo do čtvrtfinále play-off. Ale také čtyři mužstva na sedmém až desátém místě, kterým patří předkolo vyřazovacích bojů. Poté zbude čtyřka, která se bude bít o holou účast v nejvyšší soutěži.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Brankář Sparty Tomáš Pöpperle inkasuje branku.

Článek

Třinec: Tým, který se drží celou sezónu na výsluní. Oceláři mohou být v klidu, co se týče první šestky.

Vítkovice: Obdobný případ. Při pohledu na vývoj tabulky i zde nedocházelo k větším výkyvům. Proč by to mělo přijít nyní.

České Budějovice: Začaly skvěle. Po první čtvrtině jim patřila třetí příčka, ale dnes je tomu jinak. Balancují na rozhraní klidné šestky a nevyzpytatelného předkola.

Liberec: Hráči zpod Ještědu se pod trenérem Jiřím Kalousem usadili a jejich pozice v tabulce po třech čtvrtinách je stabilní.

Brno: Impozantní nástup a nyní pád, který ještě neskončil. Deset zápasů tento tým nebral tři body, i proto je Kometa devátá. Zatím.

Slavia: Trenér Vladimír Růžička sází hodně na mládí, a to chvílí trvá. Před měsícem slávisté bojovali o desítku, nyní se posunuli k první šestce.

Tabulka po 13., 26. a 39. kole
Třinec122
Vítkovice211
České Budějovice387
Liberec433
Brno549
Slavia6106
Mladá Boleslav71414
Plzeň81211
Litvínov9910
Karlovy Vary1078
Pardubice1155
Zlín1264
Sparta131112
Kladno141313
Po 26. kole jsou už v tabulce odečteny body za kauzu "registračky": Mladá Boleslav (22), Plzeň (19) a Kladno (6)

Mladá Boleslav: Po odečtení 22 bodů nenašla sílu na vzdor a postup tabulkou. Pokud by se jí body přičetly, měla by 41 bodů, přesto by desítka byla hodně vzdálená, v podstatě nereálná.

Plzeň: Mužstvo vedené kapitánem Martinem Strakou přišlo v kauze „registračky“ o 19 bodů, přesto žije, na desáté místo ztrácí sedm bodů. Pokud bychom odebraný zisk přičetli, Plzeň by se dělila o čtvrtou příčku.

Hokejista Sparty Tomáš Kůrka nenaplnil očekávání, z klubu odchází. foto: hcsparta.cz.

Litvínov: Skvěle začal ročník doma, ale katastrofální byl venku. Od počátku sezóny se potuluje kolem desátého místa, tedy žádný klid do konce základní části.

Karlovy Vary: Co se týče tabulkového postavení, jde o podobný případ. Liší se jen v tom, že Vary mají více bodů z venkovních hřišť než ze svého ledu.

Pardubice: Mistr začal pomaleji, ale nyní bojuje o elitní šestku. Jistý si být ovšem nemůže. Musí se vyvarovat zkratů. Jako naposledy v Boleslavi, kde po pěti minutách prohrával 0:3, nakonec vyhrál 8:6.

Zlín: Tým, který jakoby koukal na vše z ústraní, ale pomalý postup tabulkou nejde přehlédnout - 12., 6. a nyní 4. místo.

Sparta: Propadák sezóny. Výměna hráčů, trenérů, hecování. Nic nepomáhá. Myšlenky, že se tento klub neprobojuje do předkola play-off nejsou vůbec z hříše fantazie.

Kladno: Bylo poslední a bude bojovat o účast v extralize. Klub přišel o šest bodů, ale na jeho postavení to letos nemá vliv. Tady bude problém jinde.

Karel Manhart - trenér české ženské reprezentace
"Těžko říct, kdo se do desítky dostane. Podle mě tam už Sparta nepůjde, Plzeň by se mohla dotáhnout, záleží, zda se zvedne Kometa. Buď vypadne Brno, nebo Litvínov. V letošní sezóně byly odečteny třem klubům body, ale nejvíce mě zklamala Mladá Boleslav. Ta by na tom neměla být, tak jak je, tam by měli zabrat."
Michal Sivek - hokejový agent
"Myslím, že extraliga bude napínavá až do posledního kola. O pořadí v desítce se bude rozhodovat mezi Spartou, Plzní, Litvínovem a Brnem. Z této čtveřice dva předkolo play-off udělají, další dva ne. Největším zklamáním sezóny pro mě jsou týmy okolo desítky, nerad bych jmenoval."
Milan Nový - hokejový internacionál
"Nerad to říkám, ale myslím si, že se do desítky nedostane Sparta. Plzeň zabojovala, má ztrátu sedm bodů, ale vetší šanci bych dával Litvínovu, tomu stačí vyhrát padesát procent zápasů a má bodů dost, ale Plzeň šanci má. Tyto dva týmy zabojují o jedno místo. A největší zklamání? Zase Sparta. Může se stát, že mužstvo nehraje o titul, ale že by měla Sparta hrát o záchranu?"

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.