Hlavní obsah

Sparta - Pardubice 4:0Sparta vyhrála poosmé v řadě, lídr nedal Pardubicím šanci

MinutaMin. Tým Hráč Akce
17. Broš 1 : 0
23. Sersen 2 : 0
38. Ton 3 : 0
52. Bližňák 4 : 0

PRAHA

Lídr nezaváhal. Hokejisté Sparty ve 43. kole Tipsport extraligy porazili Pardubice 4:0 a poosmé v řadě vyhráli. K tomu z uplynulých čtrnácti zápasů třináctkrát zvítězili. Navíc brankář Tomáš Pöpperle vychytal pátou nulu v sezóně. Před svými fanoušky sparťané prohráli naposledy v polovině listopadu. Hosté v předešlém vzájemném utkání deklasovali doma rivala z Prahy 8:2, ale tentokráte nezískali žádný bod a nepotvrdili pozici druhého nejlepšího mužstva z cizích hřišť.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Michal Broš (vlevo) střílí gól Pardubicím

Článek

Úvodní velká šance patřila domácím. Ve druhé minutě jel sám na branku Petr Ton, ale pardubický gólman Martin Růžička si s jeho šancí bez větších problémů poradil. Nejproduktivnější sparťan neuspěl.

V zahajovací dvacetiminutovce fanoušci viděli čtyři přesilovky, jednu hráli hosté, tři domácí, ale při neúplném počtu hráčů na ledě gól nepadl. Hosté se ubránili i třetí sparťanské početní výhodě, ale čtyři sekundy po jejím skončení stejně inkasovali. Ve středu šestatřicetiletý Michal Broš překvapil Růžičku a vstřelil první gól lídra extraligy.

Proti sobě se v pátek postavila mužstva, která v této sezóně nastřílela dohromady do pátečního zápasu 273 gólů. A tato zvýšená produktivita platila i při vzájemných utkáních - tři předchozí souboje a fanoušci viděli 23 gólů. Po zahajovací třetině se ale přes sedm tisíc diváků gólových hodů nedočkalo.

Sparta zažila největší porážku v sezóně v Pardubicích, když 9. prosince prohrála 2:8. Před prostředí částí mohli být spokojení ale sparťané, kteří před svými fanoušky naposledy padli 17. listopadu, když Zlín vyhrál v Holešovicích 2:1 po prodloužení.

Tenkrát bodoval potřinácté v řadě

Ton si mohl s Růžičkou vylepšit renomé po půl minutě hry druhé třetiny, ale opět v úniku na pardubického brankáře nevyzrál. V tomto minisouboji Růžička vedl 2:0. Ale při následné přesilové hře se Ton už do statistik zapsal. Přihrál a Michal Sersen vše před sebou propálil, Sparta vedla 2:0 a hostující Václav Kočí navíc vyfasoval desetiminutový osobní trest.

Pardubičtí mohli snížit v polovině utkání, když hráli druhou početní výhodu, ale domácí předváděli spolehlivý výkon před gólmanem Tomášem Pöpperlem. Na druhé straně se mohl mezi střelce zapsat zase Ton, ale i jeho třetí pokus tváří v tvář proti Růžičkovi ztroskotal.

V následující další početní výhodě Pardubic si vysloužil potlesk Pöpperle, který se štěstím ve vzduchu schoval puk do lapačky. Přečkal i ostatní pokusy hostí a domácí stále vedli o dvě branky.

Opět Ton a Tenkrát

Tři minuty scházely do konce druhé dvacetiminutovky, když si Ton mohl oddychnout, překonal Růžičku. Přihrávku si připsal i Petr Tenkrát, který svoji bodovou sérii prodloužil na třináct utkání v řadě. Vstřelil devět gólů, na deset jich přihrál. Aby vyrovnal rekord Sparty, musí dosáhnout na šestnáct klání s bodovým ziskem.

Ve dvaapadesáté minutě bylo rozhodnuto. Akci dva na jednoho zakončil Mario Bližňák, kterému asistovala dvojice Ton - Tenkrát. Jak jinak. Nejproduktivnější sparťanské duo opět pomohlo k bodům. Hosté sice poté mohli hrát čtyři minuty početní výhodu, ale kvůli vlastnímu vyloučení si tento čas zkrátili na polovinu. Fanoušci se už žádné branky nedočkali, Sparta potvrdila pozici lídra a připsala si další tři body do tabulky.

Sparta - Pardubice 4:0 (1:0, 2:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 17. Broš (Milam, Pacovský), 23. Sersen (Ton, Bližňák), 38. Ton (Bližňák, Tenkrát), 52. Bližňák (Tenkrát, Ton). Rozhodčí: Hodek, Homola - Bejček, Charvát. Vyloučení: 8:8, navíc Kočí (PCE) 10. minut OT. Využití: 1:0. Diváci: 7247.
Pöpperle - Košťálek, Sersen, Milam, Kučný, Philipp, Husák - Pacovský, Broš, I. Rachůnek - Ton, Bližňák, Tenkrát - Y. Treille, Foster, T. Rachůnek - Jánský, Lapšanský, S. Treille. Trenéři: Jandač, Žemlička a Martinec.
M. Růžička - Píša, V. Kočí, Kolář II, Benák, Borer, Sičák - Kolář I, Koukal, Starý - Šagát, T. Zohorna, Somík - Radil, Kousal, Buchtele - Půhoný, Nahodil, T. Nosek. Trenéři: Hynek a Lubina.

Reklama

Související témata: