Hlavní obsah

Neděle s puncem radosti i žalu. Sparta dostane trofej, neúspěšná Slavia bude přihlížet

PRAHA

Nakonec vše dopadlo podle jejich plánu. Hokejisté Sparty porazili ve středu Litvínov, získali tři body a vytvořili klubový bodový rekord po základní části. A to vše za dohledu sparťanských osobností, které byly před utkáním uvedeny do Klubu legend. Poslední krok pro majitele Prezidentského poháru nastane v neděli. A ne ledajaký. Sparta doma přivítá Slavii. Před derby převezme trofej pro vítěze po 52. kolech. Poté boj o titul a slávisté boj o udržení v extralize.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Sparta šanci nepustila, loni propadla, letos slaví.

Článek

„Trochu jsme si před zápasem popovídali, chtěli jsme vyhrát i kvůli oslavě. Začali jsme špatně, ale ukázali jsme sílu našeho týmu, nehráli jsme špatný hokej. Měli jsme hlad po vítězství. To je dobré znamení pro play-off,“ byl spokojený po utkání s Litvínovem Petr Tenkrát, který souboj rozhodl v poslední minutě.

Sparťané prožívají sezónu, která se s tou minulou nedá vůbec srovnat. Loni historický propadák a boj o udržení v nejvyšší soutěži. Po kolotoči klubových změn nastal obrat. První místo a historický počet bodů. S první částí sezóny se budou na Spartě loučit v neděli od 18:10. Soupeřem, který bude muset přihlížet předávání Prezidentského poháru, bude Slavia s trenérem Vladimírem Růžičkou.

Sparta má na prvním místě 106 bodů, druhá Plzeň o deset bodů méně, Slavia na předposlední příčce 61. „To teď neznamená vůbec nic, náskok před druhou Plzní můžeme ještě navýšit. Nesmírně si vážíme toho, že jsme tohle dokázali, že jsme vyhráli tuhle soutěž, byla to práce po celou sezónu,“ zhodnotil jedenapadesát soubojů v základní části Tenkrát, který se snažil celý zápas proti Litvínovu nahrávat Tonovi. Ten stále bojuje o nejlepšího střelce extraligy. Na Petra Kumstáta z Karlových Varů ztrácí jeden gól.

Sparta a Slavia po základní části v posledních pěti letech
Sezóna 2011/2012
Sparta1. místo106 bodůSlavia13. místo61 bodů
Sezóna 2010/2011
Sparta1257Slavia784
Sezóna 2009/2010
Sparta587Slavia774
Sezóna 2008/2009
Sparta486Slavia193
Sezóna 2007/2008
Sparta679Slavia298
(sezóna 2011/2012 není dohrána, Spartě zbývá jeden zápas, Slavii dva)

„Popravdě jsem se dneska snažil dávat Toňákovi všechny puky, někdy to tak je, měl asi devět střel, ale nic mu tam nespadlo. Před mojí gólovkou to někdo tečoval, byl jsem jen přichystaný a Péťa mi to krásně dal, bylo by hrozný netrefit prázdnou bránu,“ usmál se druhý nejproduktivnější forvard Sparty, který se těší na neděli.

"Soustředíme se na zápas se Slavií, tady není o motivaci ani slova, chceme ji doma porazit a vychutnat si ten zážitek. Potom začneme přemýšlet o play-off,“ dodal Tenkrát.

Sparta může být v klidu, Slavia potřebuje body jako sůl, aby se vyhnula baráži. „Chceme sezónu dohrát v klidu a ne se trápit s baráží. Je to pro nás hodně nepříjemné, ale nedá se nic dělat. Hrajeme hokej a často se stává, že jste jednou na vrcholu a podruhé na dně,“ řekl pro slávistické stránky útočník Tomáš Hertl.

Reklama

Související témata: