Hlavní obsah

Liberec dobyl Sazka Arénu a je v semifinále

PRAHA

O pověst přeborníka na rozhodující sedmé zápasy přišli hráči pražské Slavie. V rozhodujícím duelu čtvrtfinále nestačili na Liberec, který se ve svém premiérovém play off po výhře 5:1 probojoval do semifinále. Bílí Tygři zasadili Slavii smrtelné rány už v prvním dějství, když po 11 minutách vedli už 3:0. Hlavní rozdíl byl ve výkonech brankářů, hostující Hnilička předvedl skvělý výkon, Slavii gólmani nepodrželi.

Foto: Koláž Sport.cz

Hokejisté Liberce se probojovali do semifinále play-off české Pojišťovny.

Článek

Ve 2. minutě pozapomněli hosté na Vlasáka, ležící Hnilička situaci zachránil. Liberec šel do vedení z nenápadné akce. Obránce Modrý nahodil do rohu, puk dojel bývalý hráč Slavie Leoš Čermák a bombou z těžkého úhlu propálil Fraňkovy betony.

Kdo postoupí do finále?
Hlasujte v anketě na konci článku!

Hrálo se ve velkém nasazení, oba celky si nedarovaly ani píď ledu zadarmo. V 9. minutě Liberec z další nenápadné akce zvýšil své vedení. Kadlec nepokryl Stanislava Procházku, který pohodlně dorazil střelu Kotalíka od modré čáry.

Další smrtelný úder zasadili Bílí Tygři Slavii dokonce ve vlastním oslabení. Do brejku se dostali Kotalík s Vrbatou a posily z NHL opět skórovaly. Kotalík propálil Fraňka a puk, který se odrazil od tyče, vrátil do prázdné branky Vrbata. Z branky se poroučel Franěk, kterého vystřídal Zdeněk Šmíd.

Slavia byla nervózní, neúspěšný úvod se na jejím výkonu projevil. Domácí mohli snížit v početní výhodě při vyloučení Rataje, příležitosti Slavie zlikvidoval spolehlivý Hnilička. Navíc slovenský hráč po návratu z trestné lavice tři sekundy před koncem prvního dějství chladnokrevně zvýšil na 4:0.

Liberec neměl slitování

Kouč Růžička po druhé třetině přeházel formace, změny ale přebil hned první útok Liberce. Vrbata si najel na přihrávku Fischera a bombou propálil Šmída. Mladý slávistický brankář asi špatně pohlídal první tyč své branky, kam svoji střelu směřovala opora Bílých Tygrů.

Slavia mohla snížit v polovině utkání, tutovku Kolaříka lapil "tygřím" skokem gólman Hnilička. Olympijský vítěz se vytáhl i v 38. minutě, kdy vleže na brankové čáře našel v lapačce dorážku Supa.

Domácí se čestného úspěchu dočkali v 58. minutě, kdy se trefil Vlasák a opět těsně před koncem zápasu připravil o čisté konto hrdinu Liberce, brankáře Milana Hniličku. To byla ale labutí píseň slávistů, kteří na produktivní Liberec v rozhodujícím duelu nestačili.

Vladimír Růžička (Slavia): "Rozhodl začátek zápasu. Věděli jsme, že to nebude jednoduché. Pro tým je těžké v takovém zápase dostat tři rychlé góly. Hráčům takových kvalit jako je Pálffy, Stümpel nebo Vašíček puky odskakovaly, trefovali jsme hokejky soupeře. Vím i podle sebe, že v takto rozehraném zápase nevíte, jestli máte jet doleva nebo doprava. Nemohli jsme se dostat zpátky do zápasu. Liberec dokázal, že má kvalitní mužstvo a hrál opravdu dobře."

Josef Paleček (Liberec): "Chci poděkovat všem hráčům za předvedený výkon od brankáře Hniličky až po posledního, který naskočil na led. V rozhodujícím zápase se nepoložili a odehráli ho skvěle. Celá série byla vyrovnaná, třikrát se radovala doma Slavia a třikrát my. Před sedmým zápasem jsme tušili, že Slavia bude nervóznější než my. Vsadili jsme všechno na obranu středního pásma a disciplínu, což se nám vyplatilo."

Slavia Praha - Bílí Tygři Liberec 1:5 (0:4, 0:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 58. Vlasák - 6. Čermák (Modrý), 10. S. Procházka (Kotalík), 12. R. Vrbata (Kotalík, Fischer), 20. Rataj (Fischer, Čermák), 21. R. Vrbata (Fischer). Rozhodčí: Smeták, Minář - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 4:7. Bez využití. V oslabení: 0:1. Diváci: 14.729. Konečný stav série: 3:4.
Slavia: Franěk (14. Z. Šmíd) - J. Novák, Špaček, Kadlec, Pojkar (22. Žabka), Kolařík, Graňák - Pálffy, Stümpel, Tomica - Vlasák, Vašíček, Sup - D. Hruška, Beránek, Vondrka - L. Havel, M. Kopecký, R. Dlouhý - Antoš. Trenéři: Růžička, Weissmann a Kalous.
Liberec: Hnilička - Klouček, Fischer, L. Šmíd, Jiruš, Jiří Hanzlík, Modrý - R. Vrbata, Kotalík, S. Procházka - Čermák, Rataj, Tomajko - Vaic, Podkonický, V. Novák - P. Rozsíval, V. Nedorost, Plodek. Trenéři: Paleček, Dvořák a Kapoun.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.