Hlavní obsah

Smutný Růžička se ze Slavie neodvolává

PRAHA

Na střídačce během sedmé čtvrtfinálové bitvy marně běsnil, po libereckém gólovém uragánu bylo vyřazení Slavie neodvratné. Při siréně oznamující konec utkání trenér domácích Vladimír Růžička vztekle mrštil o zem plastovou lahví a pomalu si musel připustit, že letošní play-off pro něj končí už v polovině března.

Foto: archiv

Kormidlo Slavie drží Vladimír Růžička pevně v rukou.

Článek

"Chtěli jsme hrát o měsíc déle a dostat se až do finále, takže jsme teď hodně zklamaní a je těžké překousnout takový neúspěch. Nedá se ale nic dělat, i takové porážky k hokeji patří. Musíme uznat, že Liberec byl velmi obtížný soupeř, hrál dobře celou sezónu a navázal na to v play-off, kde hlavně zvládl lépe rozhodující utkání," vyprávěl Růžička a v očích měl zvláštní smutek.

Slavia přitom platila za mistra vypjatých momentů. V historii play-off dosud všechny sedmé zápasy zvládla, loni takto dokonce otočila takřka ztracenou semifinálovou bitvu se Spartou. "Jenže pokaždé to bylo na ledě soupeře a to je rozdíl. Venku můžete hrát ze zajištěné obrany a čekat na chybu soupeře. Tentokrát jsme hráli doma pod tlakem a moc brzy prohrávali o tři góly. Najednou hráči neměli klid a přes snahu překonat tu křeč se jim nepovedlo dostat do zápasu," rozebíral Růžička.

"Takhle mizernou úvodní třetinu v play-off z naší strany nepamatuji," prohlásil a na hráčích poznal, jak těžko situaci přijímají. "Kdyby byla prázdná branka a v ní jen špendlík, kluci by ho určitě trefili. Znám to z vlastní zkušenosti, to vážně nevíte, jestli máte jet doleva nebo doprava. Odskakují vám puky, žádná přihrávka není přesná, prostě nejste v pohodě," tvrdil Růžička, pod jehož vedením slávisté od roku 2001 nechyběli mezi čtyřmi nejlepšími v play-off, poslední dvě sezóny dokonce hráli finále.

Chtěli dojít co nejdál

"Zase jsme chtěli dojít co nejdál, já zvlášť nerad prohrávám, ale během sedmého utkání mi docela brzy došlo, že by nás zachránil jen zázrak, a ten se nestal. Soupeři vyšlo, na co sáhnul, ale vyučil nás. Hrál chytřeji a připadal mi živější, rychlejší i důraznější. Média nás sice proti němu pasovala do role jasného favorita, ale vždyť v základní části skončili Liberečtí jen pár bodů za námi. Pod dojmem jejich aktuálních výkonů teď tvrdím, že v semifinále neskončí, půjdou dál," míní kouč.

Horší porážku v trenérské kariéře Růžička dosud nezažil, ale že by mohl ve Slavii končit, takovou věc neřešil. Vždyť je nejen koučem, ale také generálním manažerem klubu. "Já se neodvolávám, budu pokračovat. Jsme domluveni, že povedu tým i příští rok, a svým způsobem možná týmu dřívější konec sezóny prospěje, bude čas na důkladnější letní přípravu," míní kouč, kterému se nesplnilo přáno, aby Slavia byla v konečném pořadí extraligy před Spartou. "Vidíte, na ztracený titul mistra Prahy jsem si v tom návalu zklamání ani nevzpomněl," pokrčí rameny.

Vyřazení klubu ve čtvrtfinále dává Růžičkovi víc času na práci u národního týmu, který povede na mistrovství světa. "Jsme vlastně k dispozici už všichni trenéři, skončily i kluby, kde působí asistenti Weissmann s Rulíkem a volno ze Sparty má už také náš konzultant Jelínek," pousměje se konečně Růžička a prozrazuje, že má jasno o brankářích pro MS. "Do Vídně vezmeme Vokouna, Hniličku a Adama Svobodu."

Reprezentační příprava startuje již po Velikonocích

Reprezentační příprava startuje již po Velikonocích. "Já si pár dnů od hokeje úplně odpočinu. Ten první kemp pro pár hráčů, jimž skončily ligové povinnosti, nechám na starosti Radimu Rulíkovi. Z těch, kteří mohou usilovat o start na mistrovství, pozveme Straku, Kaberleho, Vašíčka, Špačka, Pilaře, Havláta, Hlaváče a Výborného," líčí Růžička, jenž se od konce března chystá mapovat výkonnost adeptů reprezentace v play-off.

"Budu sledovat zápasy, chci se dívat na hráče, kteří přicházejí v úvahu. Třeba z Liberce se mi už delší dobu líbí Vrbata, výborně hraje také Kotalík. Oba si zaslouží příležitost a otevřeně říkám, že mají velkou šanci dostat se na šampionát," vykládá Růžička.

Reklama

Související témata: