Hlavní obsah

Vítkovičtí hokejisté jsou krůček od finále

OSTRAVA

Vítkovické hokejisty dělí od účasti ve finále extraligového play-off jediná výhra. Svěřenci Vladimíra Vůjtka pro sebe získali v semifinálové sérii se Zlínem i druhý domácí duel a vedou 3:1 na zápasy. Výhru ve stejném poměru zajistil týmu vítězným gólem Jiří Burger, který odehrál v extralize jubilejní pětisté utkání. Pátý zápas se bude hrát v pondělí ve Zlíně.

Článek

Vítkovice začaly zápas úplně obráceně, než jej ve čtvrtek skončily. A mohl za to hrdina předchozího utkání. Vůjtek uzavřel třetí duel vítězně zaťatou pěstí, čtvrtý zahájil se sklopenou hlavou. V takové poloze opouštěl trestnou lavici poté, co Erat využil zlínskou přesilovku nařízenou za Vůjtkovo hákování. Roman Hamrlík od modré jen nahodil puk na branku a u tyčky stojící Erat jej pohotově usměrnil za Pince.

Domácí nesevřeli soupeře do takového tlaku jako v prvním ostravském zápase série. Zlín lépe bruslil, vzorně se vracel a víc útočil. Jenže náladu jeho hráčům pokazil náhodný gól. Obránce Mojžíš, který dnes nastoupil místo Dreslera, vlažně poslal obloučkem puk na branku, před níž jej nešťastně srazil zlínský obránce přímo na hokejku volného Padělka.

Zlínské nadšení uvadlo, zato domácí ze sebe dolovali poslední zbytky sil. Parádou se blýskl brankář Pinc. Přes celé hřiště rozehrál puk na Varaďu, který číhal na modré útočné čáře, ale skákající přihrávku v nadějné pozici nezkrotil. Svému brankáři i tak přes celé kluziště uznale za myšlenku zatleskal.

Chvíli nato tleskali ve vyprodané ČEZ Areně všichni. Burger se obtočil kolem nezúčastněně přihlížejících Tesaříka s Romanem Hamrlíkem a bekhendem vstřelil pod padajícím Murínem druhý gól. Někdejší kapitán tak ozdobil své jubileum.

Mistrovský tým se poprvé v sérii dostal do situace pro něj neznámé: bránit mu bylo k ničemu, musel útočit. Hosté nechávali vzadu jen oba obránce a do vylidněných míst co chvíli prchali Vítkovičtí do brejku. Nejblíže k rozuzlení partie měl čerstvý Krenželok, který naskočil až do třetí třetiny, jenže pro úspěšnou střelu by potřeboval být od Murína dál.

Burger pak jel na slovenského brankáře sám, ale Blaťák jej zezadu držel hokejkou a domácí útočník se k pořádné střele nedostal. Zlín sice celou třetí třetinu bušil do soupeřovy obrany, ale vážnější šance se mu nenaskytla ani v závěrečné power play. V ní naopak rozhodl střelou do prázdné branky kapitán Kubina. Mistrovský trůn se pomalu začíná připravovat pro nového extraligového krále.

Vladimír Vůjtek (Vítkovice): "V první třetině byl Zlín lepší a mohl nám dát klidně tři góly. Pak jsme se ale zlepšili a karta se obrátila. Otočili jsme i skóre a byla zásluha celého kolektivu, že jsme těsný náskok v závěru ubránili. Sérii prospělo, že na obou stranách opadly emoce a pozitivně se to odrazilo i na kvalitě hokeje."

Ernest Bokroš (Zlín): "Nemám ve zvyku hráče chválit, ale po dnešním utkání musím udělat výjimku. Celé mužstvo si za výkon skutečně zaslouží absolutorium a přes porážku nemám hráčům co vytknout. Vítkovice daly o dva góly více, a proto nakonec vyhrály. Jsme sice zápas od vyřazení, ale já věřím, že ve středu se do Ostravy vrátíme."

Vítkovice - Hamé Zlín 3:1 (0:1, 2:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 23. I. Padělek (Mojžíš), 34. Burger (Turek, I. Padělek), 59. Kubina - 15. M. Erat (R. Hamrlík, Jenáček). Rozhodčí: Bolina, Minář - Barvíř, Bádal. Vyloučení: 6:8. Využití: 0:1. Diváci: 10.180 (vyprodáno).
Vítkovice: Pinc - Kubina, Philipp, Seman, Hudec, Černošek, Mojžíš - Vůjtek, J. Štefanka, Varaďa - Irgl, Šimíček, Tomášek - I. Padělek, Burger, Turek - Peterek, R. Procházka, Köhler (41. Krenželok). Trenéři: Vůjtek st. a Holaň.
Zlín: Murín - M. Hamrlík, Blaťák, Tesařík, R. Hamrlík, Nosek, Zubíček, Vosátko, Galvas - Balaštík, Čajánek, Veselý - Barinka, M. Čech, M. Erat - Okál, Kristek, Záhorovský - Jenáček, Mokrejš, Kováčik. Trenéři: Bokroš a Stuchlík.
Stav série: 3:1.

Reklama

Související témata: