Hlavní obsah

Ne vždy je posvícení, ví hasič Jandač. Nájezdy s Olomoucí ho těšily víc než kanonády

Praha

Minulý týden v domácích zápasech nasázeli Kometě devět branek a Chomutovu jen o dvě méně, proti Olomouci už to však v podání hokejistů Sparty taková jízda nebyla. Druhý tým extraligové tabulky se proti výborně organizované obraně Hanáků prosazoval jen obtížně a nakonec byl rád za výhru 2:1 po nájezdech, kterou zajistil v jejich osmé sérii útočník Netík.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sportovní manažer Patrik Martinec (vlevo) a trenér Josef Jandač v uniformách hasičů v rámci akce "Sparta vzdává hold" během utkání s Olomoucí.

Článek

Pochopitelně, že se nedalo očekávat, že sparťané budou každého soupeře deklasovat rozdílem třídy nebo i dvou. „Ne pokaždé je posvícení," dobře ví i kouč Pražanů Josef Jandač a skalpu Olomouce, jednoho z nejlíp bránících týmů extraligy, si vážil.

„Pro nás totiž zápasy s Boleslaví a Olomoucí byly daleko přínosnější než ty, v nichž nám to tam zezačátku napadalo a pak už jsme utkání jen dohrávali. Teď jsme si aspoň mohli prověřit sílu našeho mužstva," těšily Jandače nedělní triumf 2:0 na ledě Bruslařského klubu i ten úterní nad Hanáky.

„Olomouc byla velice urputný soupeř, který hrál v obranném pásmu opravdu dobře, a moc nám toho nedovolila. Navíc byla nebezpečná v útoku. Stálo nás to hodně sil," přiznal kouč a útočník Tomáš Netík s ním souhlasil.

„Věděli jsme, že to nebude jako minulé zápasy, v nichž jsme rozhodli už v první třetině. Stejně jako minule v Boleslavi mi oba zápasy připadaly, jako by už začalo play off," řekl třiatřicetiletý forvard, jenž v nájezdech rozhodl.

Netík se o rozhodující nájezd sám přihlásil

Ve druhé sérii nejprve uspěl se střelou na lapačku gólmana Konráda. Ve čtvrté sice selhal, v té osmé se ale rozjel znovu a zamířil přesně mezi betony. „V prvních dvou případech jsem dopředu věděl, co udělám, jenže napodruhé mě gólman přečetl. Při třetím nájezdu jsem měl připravené dvě varianty - střelbu mezi nohy, nebo že to přetáhnu do blafáku," popisoval Netík, který se před svým třetím pokusem Jandačovi sám přihlásil s tím, že si na pokus věří navzdory tomu, že předtím zaváhal.

Sparta v posledních dvou domácích duelech vzdala již sedmým rokem hold složkám Integrovaného záchranného systému a na oba zápasy věnovala příslušníkům armády, hasičům, záchranářům a policistům lístky zdarma. Utkání odehrála ve speciálních dresech ve stylu hasičských uniforem, proti Olomouci na sebe navlékli hasičské bundy i trenéři a celý realizační tým Pražanů.

„Ani jsem nevnímal, že mám na sobě jiný mundúr než sako. Tuhle akci respektujeme a aspoň tímhle malým způsobem přispějeme ke vzdání holdu," prohlásil Jandač. „Vzdání holdu lidem, kteří nasazují své životy za nás, je výborná akce. Oni si to zaslouží, proto je důležité tyhle lidi vyzdvihnout," ohlíží se Netík za dvěma zápasy v libeňské O2 areně, které dohromady navštívilo přes 26 tisíc diváků.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.