Hlavní obsah

Nový sparťanský gólman má jasnou strategii. Prostě musím chytat puky

Praha

Fin bude hájit českou branku. Hokejová Sparta vsadila na gólmana ze severu Evropy. Dres od září bude navlékat v extralize Sami Aittokallio. Před příletem do Prahy měl informace o klubu, městě a také pivu. Má zkušenosti ze zámoří, má dva zápisy i v NHL, teď ho čeká první evropské angažmá mimo rodné Finsko. „Řešil jsem několik nabídek, ale jakmile jsem se dozvěděl, že tu je šance jít do Sparty, prakticky hned jsem se rozhodl,“ řekl v rozhovoru pro klubový web hcsparta.cz.

Foto: hcsparta.cz

Finský brankář Sami Aittokallio, posila, kterou si vybrala pražská Sparta.

Článek

Klub z Prahy poznal Aittokallio jako soupeře v Champions Hockey League. Jednou se radovala Sparta, jednou Kärpät Oulu, za který tento čtyřiadvacetiletý gólman chytal. Věděl o klubu, byl i v Praze, sice jen jeden den, ale byl. I toto hrálo roli při jeho rozhodování.

„Samozřejmě se těším. Už jsem sice hrál několik sezón v zámoří, ale v Evropě to bude moje první zkušenost mimo Finsko. Asi to bude něco trošku jiného, ale ve výsledku je to vlastně pořád to samé. Prostě musím chytat puky, které na mě budou létat," usmívá se muž, na kterého Sparta bude od nadcházející sezóny sázet.

 

🇫🇮 ➡️ 🇨🇿 👍🏻 🎙 Rozhovor s gólmanem Sami Aittokalliem čtěte na webu hcsparta.cz.

Příspěvek sdílený hcspartapraha (@hcspartapraha),Čen 7, 2017 v 8:33 PDT

V Česku se zatím ale moc neohřeje. Absolvuje týden, poté se vrátí do Finska a k týmu se připojí ve druhé polovině července. Do té doby ho čeká individuální příprava.

Fin se rozhodl pro klub, který je v Česku hodně na očích. O tlaku by mohlo vyprávět hodně hráčů, brankářů. „Necítím se kvůli tomu pod nějakým tlakem. Vím, že fanoušci očekávají, že budeme pořád jen vyhrávat, ale z toho si člověk nesmí dělat těžkou hlavu. Prostě musím dělat, co umím, a to co nejlépe," snaží se brát svoji práci s chladnou hlavu sportovec, který už jako devatenáctiletý odešel do zámoří na zkušenou.

V nižších soutěžích strávil tři sezóny, dvakrát se podíval i do NHL. Připsal si dva zápasy za Colorado, a to ve dvou sezónách.

„Byl to pro mě splněný sen. Musím přiznat, že často přemýšlím nad tím, jestli se mi tam ještě někdy podaří vrátit, ovšem je mi jasné, že to není nic jednoduchého. Zároveň je to jedna z věcí, kvůli kterým na sobě makám každý den. Teď jsem ale v Praze a soustředím se na Spartu," dodal Aittokallio, kterého za pár týdnů čeká premiéra v české nejvyšší soutěži.

„Myslím, že to bude trošku jiné než ve Finsku. Tam se více brání, tady se hraje útočnější hokej. Ale nemyslím si, že by mi dělalo nějaké potíže se tomu přizpůsobit. Jsem si jistý, že to bude v pohodě."

Uvidíme, jeho sparťanský příběh se začne psát od 8. září. Sparta začíná v Pardubicích.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.