Hlavní obsah

Sparta zvítězila potřetí za sebou, Plzeň zdolala 5:3

PRAHA

Hokejisté mistrovské Sparty zdolali doma díky čtyřgólové smršti v druhé třetině doma Plzeň 5:3 a připsali si potřetí za sebou plný bodový zisk. Hostující Lasselsberger po první pauze promarnil svůj dvoubrankový náskok a nenavázal na svůj nedělní první bodový zisk venku po výhře v Kladně. V utkání opět zářil sparťanský útočník Jaroslav Hlinka, který si třemi asistencemi upevnil vedení v kanadském bodování.

Článek

Oba týmy vstoupily do utkání velmi aktivně, a tak se měli diváci od začátku na co dívat. Jako první se do šance dostali domácí, když z pravého křídla vystřelil Ton, ale Málek se stihl před jeho ostrou ranou mířící jen těsně nad branku sehnout. V 7. minutě zahrozil bekhendem Hlinka, jenž si také následně vybruslil z rohu kluziště mezi kruhy, ale jeho ránu zblokovala plzeňská obrana.

Hosté poprvé zahrozili v 9. minutě, ale Adamského střela po ledě mířila těsně vedle. Vzápětí vystřelil v ideální pozici zápěstím Langhammer, ale našel jen připravenou Málkovu lapačku. Stavem tak poprvé pohnuli trochu překvapivě ve 13. minutě hosté, když Zelenka našel křižnou přihrávkou Matějovského, ten se lehce protáhl domácí obranou a z bezprostřední blízkosti prostřelil Salfického. Sparta se snažila o rychlou odpověď, ale v 18. minutě Hlinka hostující strážce branky opět nepřelstil. Dostal se sice před Málka úplně sám, chytře si počkal, až půjde na led, prostřelit se mu ho však nepodařilo. Proti vývoji hry tak promluvili opět Západočeši. Půlminutu před první sirénou převzal Šaffer puk ve středním pásmu od Nedomy, sparťanská obrana se uctivě rozestoupila a Šaffer tvrdou ranou zvýšil vedení hostí.

Parádní akce Hlinky

I ve druhé části hry se hrál rychlý a zajímavý hokej bez zbytečného přerušování. Sparta zvyšovala obrátky a plzeňská obrana měla čím dál větší starosti. Tlak domácích přinesl své ovoce ve 24. minutě, když Štrba, ač bráněn dvěma obránci, našel přihrávkou z rohu kluziště osamoceného Kratěnu, ten rozhýbal Málka a zakončením po ledě snížil. O pouhých čtyřicet vteřin později přišla takřka totožná situace a především i vyrovnání domácích. Rozdíl byl pouze v tom, že Hlinka byl ve stejném rohu v obležení třech hráčů Plzně, z jejich sevření unikl a ve chvíli, kdy už to vypadalo, že bude sám zakončovat, ideálně předložil puk Netíkovi, který skóroval do prázdné branky.

Západočechům se jen těžko dýchalo a začínali si čím dál více pomáhat fauly. Ten Ratajův potrestal ve 26. minutě Štrba, když střelou ze střední vzdálenosti trefil přesně pravý horní roh branky a na sparťanské hokejky se opět vrátila herní pohoda posledních dnů. O minutu později se Spartě naskytla velká šance k navýšení náskoku, ale Hlinka během dvouminutové přesilovky pět na tři pouze orazítkoval břevno.

Ve 33. minutě se hbitý Ludvík protáhl v oslabení až před Salfického, ale neuspěl. Z protiútoku dokonal obrat domácích Ton po nezištné přihrávce Vykoukala. Od té chvíle Sparta kontrolovala hru, ale do konce druhé třetiny již žádný gól nepřidala.

Tříbodové razítko mohl zajistit Netík, ale svůj blafák ve 45. minutě ke gólové tečce nedotáhl. Své šance na bodový zisk tak mohli oživit hosté, když se v přesilovce prosadila někdejší sparťanská modla Zelenka. Definitivní podobu výsledku a jistotu domácím dal tak až Štrba svým stým ligovým gólem do opuštěné branky při plzeňské power play.

Sparta Praha - Lasselsberger Plzeň 5:3 (0:2, 4:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 24. Kratěna (Štrba), 25. Netík (J. Hlinka), 26. Štrba (J. Hlinka), 34. P. Ton (Vykoukal), 60. Štrba (J. Hlinka) - 13. Matějovský (Zelenka), 20. Šaffer (Nedoma), 50. Zelenka (Rataj). Rozhodčí: Smeták - Gebauer, Hejduk. Vyloučení: 6:10. Využití: 3:1. Diváci: 5129.
Sparta Praha: Salfický - Ptáček, Černošek, Vykoukal, Jan Hanzlík, Benýšek, Tabaček, Stehlík - Sivek, J. Hlinka, Netík - P. Ton, Štrba, Kratěna - Dragoun, Langhammer, Hromas - Pohanka, Podlešák. Trenéři: Výborný a Jelínek.
Plzeň: Málek - Benák, Trnka, Cartelli, Malinský, Nedoma, Mazanec, Derner, Trojovský - A. Padělek, Král, Adamský - Zelenka, Rataj, Matějovský - J. Heřman, Šindel, Šaffer - Důras, Kepl, Ludvík. Trenéři: M. Sýkora a Kampf.

Reklama

Související témata:
  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice