Hlavní obsah

Jágr: Musím počítat s tím, že přijdou období, kdy se nebude tolik dařit

Svým krokem opustit slavnou NHL a kývnout na nabídku Omsku, kde již v sezóně 2004/05 působil, Jaromír Jágr mnohé překvapil. „Byl jsem tam hodně spokojený. Bylo to tím, že se nám dařilo. I mně osobně,“ zavzpomínal na tři roky staré angažmá na Sibiři. Nyní by chtěl na své tehdejší výkony navázat. Je si ale dobře vědom, že na každého hokejistu občas padne útlum. „Člověk musí počítat s tím, že přijdou období, kdy se nebude tolik dařit. Já nejsem výjimka,“ prohlásil Jágr před odletem.

Článek

Nepociťujete před odletem do Omsku určité obavy z tamního angažmá?

Obavy ne. Jsem si vědomý, že všechno se bude odvíjet od toho, jaký budu hrát hokej a jak se bude dařit mužstvu. To je základ úspěchu. Pak je vždy všechno jednodušší.

Během výluky NHL v sezóně 2004/05 jste v Omsku zářil, oblíbili si vás nejen ruští fanoušci. Bude těžké na předchozí výkony navázat?

Byl jsem tam hodně spokojený. Bylo to tím, že se nám dařilo. I mně osobně. Chápu ale, že jak v životě, tak ve sportu to jde nahoru dolu. Člověk musí počítat s tím, že přijdou období, kdy se nebude tolik dařit.

<table border="0" cellpadding="2" cellspacing="2" class="table_1"><tbody><tr class="invert"><td><a href="http://hokej.sport.cz/clanek/133475-jagr-pred-odletem-do-omsku-potvrdil-touhu-znovu-reprezentovat.html">Více se o Jágrově odletu do Omsku dočtete zde:</a></td></tr></tbody></table>

Jak hodláte strávit pátek, svůj první den v Omsku?

Přiletím, půjdu si lehnout a budu spát celý den. První tréninková fáze! (<em>směje se</em>)

Zanedlouho nastane čtyřicáté výročí sovětské okupace a ruští novináři se vás na to s ohledem na vaše číslo budou zajisté opět vyptávat. Už víte, co jim budete odpovídat?

Nemyslím si, že je to nějaké žhavé téma. Tomu tak bylo, když jsem hrál v Rusku poprvé. Všichni vědí, proč jsem si to číslo vzal. Nebylo to ani tak kvůli okupaci, spíš kvůli mému dědovi (<em>Jágrův dědeček v roce 1968 zahynul při Pražském jaru – pozn.aut.</em>).

Máte už určitou představu ohledně bydlení?

Rentování baráku nebo apartmentu nebude problém, místa jsou tam kvalitní. Pokud máš peníze, dají se sehnat fantastická místa. Klub se o to postará.

Stihl jste během léta pilovat ruštinu? Vaše přítelkyně Inna vás totiž chválila, prý mluvíte dobře.

(<em>směje se</em>) To už je od ní co říct! Jazyk by neměl být problém, domluvím se. Navíc se, doufám, budu zlepšovat.

V Rusku nyní strávíte tři týdny, pak se na pár dnů vrátíte do Čech, abyste posléze znovu odletěl do Omsku. Inna za vámi ale přiletí až těsně před startem Kontinentální ligy, která začíná 2. září. Nebude se vám stýskat?

Když dvakrát denně trénuješ, většinu času strávíš na zimním stadiónu. Je to docela zabíračka. Zbytek dne prospíš, protože musíš odpočívat. Zvlášť zezačátku je to vždycky nejhorší, protože nejsi zvyklý na tu zátěž.

Očekáváte, že vás ruští fanoušci vřele přivítají?

Já nic neočekávám. Přiletím a uvidím, co se bude dít. Nejradši budu, až vyjedu na led a příprava začne naplno.

Nebude vaší mírnou nevýhodou, že se k týmu připojíte až v době, kdy zbytek mužstva již zhruba deset dní trénuje?

Oni netrénují na ledě, ale spíš ještě v posilovně. Některé věci jsem dělal i tady v Česku, i když na to nebylo moc času. Ve stejný čas v minulém roce jsem ale na tom byl daleko hůř. Člověk si ale po sezóně potřebuje odpočinout. Nikdo mi nezaručí, že kdybych trénoval bez odpočinku, dopadlo by to během sezóny dobře. Možná bych se dostal do daleko větší krize.

K téměř každému zápasu budete muset využívat letadlo, nemáte z dlouhých přeletů starch?

Nejdůležitější bude, abych v letadle usnul. Některé štreky budou hodně dlouhé. Nejhorší bude Chabarovsk, to je sedm osm hodin. Jinak se to ale dá zvládnout. Hodně mužstev je okolo Moskvy, kam to trvá asi tři hodiny.

V minulosti jste prohlásil, že některým vašim vtipům Rusové příliš nerozuměli. Hodláte nyní v tomto ohledu trochu „zvolnit“?

Myslím, že si zvyknou. Každý má svůj humor, kvůli tomu se nemůže člověk měnit. Musím být ale opatrnější.

Těšíte se i na větší klid ze strany médií?Ruské novináře jste si oproti těm českým pochvaloval.

Uvidíme, jak to bude vypadat. V Čechách je to ale určitě nejhorší. Novináře tu nezajímají jen věci spojené s hokejem. To nemluvím jen o sobě, ale i o spoustě dalších lidí. V Americe mají po zápasech a trénincích vymezený čas a věnují se hokejovým věcem. Ne osobním, protože hokejisté nejsou tak populární. Tady je to o něčem jiném. V Rusku se to dá srovnat spíš s Amerikou.

Co říkáte na nově vzniklou Kontinentální ligu, která se svým formátem značně podobá NHL?

Je to zajímavý. Vzdálenosti jsou možná ještě větší než v NHL, takže to nešlo udělat jinak, než hrát šňůru zápasů doma a potom zase venku. Skupiny navíc nejsou rozděleny jako v Americe podle geografické polohy, ale mužstva jsou nasazena podle výkonnosti. Jako třeba na mistrovství Evropy ve fotbale.

Reklama

Související témata: