Hlavní obsah

Kontinentální liga nabízí hvězdám z NHL milióny i dlouhé cestování

PRAHA

V úterý 2. září odstartuje první ročník nově vzniklé Kontinentální ligy (KHL), která je jakousi nástupkyní nejvyšší ruské hokejové soutěže. Navíc ji ale budou hrát i tři přední kluby z Lotyšska, Běloruska a Kazachstánu a v budoucnu chce KHL přizvat i mužstva z dalších zemí. Bohatá soutěž má ambice konkurovat slavné NHL, ostatně ligu bude hrát několik jejich bývalých hvězd včetně Jaromíra Jágra.

Článek

Jaromír Jágr, v nové sezóně útočník Avangardu Omsk, má být reprezentativní tváří celé Kontinentální ligy. Těmi dalšími největšími hvězdami, kterými se soutěž pyšní, pak jsou Alexej Jašin (Jaroslavl), Alexej Morozov (Kazaň), Sergej Brylin (Petrohrad), Jozef Stümpel (Astana), kanadský gólman Ray Emery (Atlant Mytišči), nebo Alexander Radulov, jenž si vytrucoval odchod z Nashvillu do Ufy.

Čtrnáct z celkových 24 mužstev má na soupisce alespoň jednoho českého hokejistu, nejvíce je jich v Magnitogorsku. Útočnou dvojici Marek, Kudrna pro novou sezónu doplnil ještě Tomáš Rolinek a obránce Karel Pilař. Po třech hráčích je v Omsku (Jágr, Klepiš, Rosa) a v kádru mistrovské Ufy (Blaťák, Čermák, Mikeska). Dva slavné kluby minulosti pak mají dokonce na lavičce české trenéry. Spartak Moskva povede Miloš Říha a Dynamo Moskva Vladimír Vůjtek.

Mezi slavné a oblíbené kluby 60. a 70. let patřil v bývalém Sovětském svazu také Chimik Voskresensk, jenž v KHL doplnil dvacítku klubů z posledního ročníku ruské superligy. Roli zahraničních účastníků pro novou sezónu plní lotyšské Dynamo Riga, kazašský Barys Astana a běloruské Dynamo Minsk. V plánech vedení soutěže pro budoucnost je například švédská Frölunda, rakouský Salcburk, nebo i české Karlovy Vary. Už tak se ale mužstva dost nacestují. Z Chabarovsku, které leží až za Mongolskem u hranic s Čínou, je to do nejzápadněji položené Rigy přes šest tisíc kilometrů vzdušnou čarou.

Rozdělení KHL podle divizí:
BobrovovaCharlamovovaTarasovovaČernyševova
Atlant MytiščiAvangard OmskVoskresenskKazaň
Dynamo MinskLada ToljattiMagnitogorskBarys Astana
NovokuzněckJaroslavlMVD BalašichaViťjaz Čechov
UfaNovosibirskPetrohradDynamo Moskva
ČerepovecDynamo RigaČeljabinskNižněkamsk
Spartak MoskvaChabarovskCSKA MoskvaNižnyj Novgorod

Prozatím si KHL vystačí se 24 účastníky, kteří jsou rozděleni do čtyř divizí. Každý tým odehraje čtyři zápasy proti soupeři ze své divize a další dva zápasy s ostatními. Celkem každé mužstvo odehraje v základní části 56 utkání. Do play-off poté postupuje šestnáct nejlepších, přičemž vítězové divizí jsou nasazeni na první čtyři místa. Play-off KHL se oficiálně nazývá Gagarinův pohár a jeho vítěz získá kromě trofeje také 87,5 miliónu rublů (zhruba 59 miliónů korun).

Taková částka se bude komukoliv z účastníků KHL jistě hodit, vždyť právě díky svému finančnímu rozhazování dokázali přivést do nové soutěže spoustu hvězd. Mimochodem platový strop KHL pro sezónu 2008/09 činí 620 miliónů rublů (téměř  422 miliónů korun) pro každý klub. A zdá se, že asi polovina klubů KHL jej určitě naplní.

Jen Jágrův plat by se údajně mohl vyšplhat až na sedm miliónů dolarů ročně, to jest cca 175 miliónů rublů čili téměř třetina platových výdajů Omsku. Jen pro informaci - poslední český mistr Slavia Praha má pro následující sezónu extraligy celkový rozpočet 145 miliónů korun a výdaje na platy hráčů činí 57,5 miliónu korun.

Atraktivní hokejovou ligu se redakce Sport.cz rozhodla od nové sezóny podrobněji sledovat a zřídila pro KHL vlastní rubriku: hokej.sport.cz/sekce/hokej/kontinentalni-liga. Zde fanoušci naleznou program všech zápasů, pravidelně aktualizovanou tabulku, a především i soupisky všech mužstev s odkazy na podrobné karty známějších hráčů. Podle posledních zpráv by se přímé přenosy z KHL mohly dokonce objevit na stanici Galaxie Sport.

Čeští hokejisté na soupiskách mužstev KHL:
Ufa:Miroslav Blaťák (obránce), Leoš Čermák, Michal Mikeska (oba útočníci).
A. Mytišči:Jan Bulis (útočník).
Čerepovec:Josef Straka (útočník).
Novokuzněck:Jan Horáček (obránce), Miloslav Hořava (útočník).
Spartak:Ondřej Fiala (útočník).
Omsk:Jaromír Jágr, Pavel Rosa, Jakub Klepiš (všichni útočníci).
Jaroslavl:Zbyněk Irgl, Josef Vašíček (oba útočníci).
Riga:Filip Novák (obránce).
Magnitogorsk:Karel Pilař (obránce), Jan Marek, Jaroslav Kudrna, Tomáš Rolinek (všichni útočníci)
Čeljabinsk:Jan Platil (obránce), Marek Vorel (útočník).
Dyn. Moskva:Karel Rachůnek (obránce), Petr Čajánek (útočník).
Nižněkamsk:Petr Hubáček, Ladislav Kohn (oba útočníci).
N. Novgorod:Pavel Brendl (útočník).
Astana:Tomáš Klouček (obránce).

Reklama