Hlavní obsah

Za smrtí hokejisty Čerepanova nebyl doping

MOSKVA

Za smrt devatenáctiletého ruského hokejisty Alexandra Čerepanova z Osmku, který zemřel před necelými třemi týdny při utkání KHL, nemůže doping. Informoval o tom ministr zdravotnictví pro moskevskou oblast po pitvě a testech, které provedla ruská antidopingová laboratoř.

Foto: www.hawk.ru

Ruský hokejista Alexej Čerepanov

Článek

Podle serveru gazeta.ru trvaly testy několik dní a nebyly při nich objeveny žádné stopy po zakázaných látkách. V těle talentovaného hokejisty byly nalezeny pouze přípravky používané k léčbě rýmy.

Spoluhráč Jaromíra Jágra z Omsku zemřel 13. října při utkání s Viťazem Čechov, když zkolaboval na střídačce na konci poslední třetiny. Vyšetřování komise KHL poté odhalilo, že hokejista zemřel na akutní selhání srdce v důsledku hypertrofické kardiomyopatie, což je onemocnění, při kterém dochází ke zvětšení srdečního svalu. Podle viceprezidenta komise Vladimira Šalajeva bylo srdce mladého útočníka o více než dvě třetiny těžší než u zdravého člověka.

Případem se proto začalo zabývat státní zastupitelství, které vyšetřuje, jak mohl člověk s tak těžkým onemocněním vůbec hrát vrcholově hokej. Nemoc totiž u Čerepanova neobjevily prohlídky v zámořské NHL ani v Omsku.

V souvislosti s Čerepanovovou smrtí už také padly první tresty. Ředitel Viťazu Čechov Michail Děnisov dostal od vedení Kontinentální ligy doživotní zákaz působení v soutěži kvůli hrubým nedostatkům v zajištění lékařské pomoci, které při vzájemném duelu vedly k úmrtí Alexeje Čerepanova z Avangardu Omsk. KHL podobným způsobem postihla i ředitele čechovské haly Jurije Afoňkina.

Reklama

Související témata: