Hlavní obsah

Lékaři za smrt Čerepanova nemohou

MOSKVA

Speciální komise Kontinentální hokejové ligy zveřejnila v pátek první předběžné výsledky vyšetřování náhlé smrti talentovaného Alexeje Čerepanova z Omsku. Podle komise KHL se lékaři po hráčově kolapsu nedopustili žádné chyby a udělali vše pro to, aby devatenáctiletému útočníkovi zachránili život.

Foto: www.khl.ru

Ruský hokejista Alexej Čerepanov

Článek

"Jednali profesionálně a udělali vše, co mohli. Absence speciálního lékařského vybavení v hale nebyla příčinou smrti tohoto hokejisty," uvedl viceprezident soutěže Vladimir Šalajev. "To však neznamená, že očekávaná obvinění budou zrušena, nebo že s těmito lidmi nebude vedeno žádné disciplinární řízení," dodal.

Šalajev narážel na fakt, že v aréně v Mytišči nebyl v osudný 13. říjen k dispozici defibrilátor, který v obdobné situaci zachránil život detroitskému obránci Jiřímu Fischerovi. V době Čerepanovova kolapsu navíc nebyla v blízkosti stadiónu ani sanitka.

Velký talent světového hokeje Čerepanov zkolaboval v závěru zápasu KHL na střídačce a zemřel. Vyšetřování prokázalo, že mladý spoluhráč Jaromíra Jágra trpěl srdeční vadou, kterou do té doby lékaři neodhalili.

Srdeční problémy mají i další hráči

Během nedávné reprezentační přestávky proto vedení KHL nechalo znovu vyšetřit 67 hráčů mladších dvaceti let, z nichž pět mělo skutečně potíže se srdcem. "Jeden nebo dva z těchto mladých hokejistů mají vážné zdravotní problémy a měli by přehodnotit svou budoucí kariéru," uvedl Šalajev.

Další výsledky speciální skupina podle jeho pátečního vyjádření zveřejní až po ukončení vyšetřování.

Reklama

Související témata: