Hlavní obsah

Žamnov se v 39 letech vrátí k hokeji a dokáže, že Viťjaz nejsou jen rváči

PRAHA/MOSKVA

Generální manažer hokejového týmu Viťjaz Čechov Alexej Žamnov už má dost toho, jak se od nedávné hromadné rvačky s Omskem mluví jeho klubu neustále v negativním světle. Bývalý hokejový útočník se proto rozhodl očistit jméno klubu po svém: v devětatřiceti letech chce olympijský šampion z roku 1992 opět nastoupit na led a v dresu Viťjazu bojovat o jeho lepší jméno v Kontinentální lize (KHL).

Foto: www.fhr.ru

Alexej Žamnov

Článek

"Velmi se mi nelíbí, jak jsme neustále označováni jako hlavní viníci nedávné rvačky v zápase s Avangardem. Není to spravedlivé, chci aby se o Viťjazu mluvilo v pozitivním světle. Proto jsem se rozhodl vrátit na led," prozradil Alexej Žamnov v rozhovoru pro deník Sport-Express. "Chci ukázat, že Viťjaz se neumí jen prát, ale umí hrát i hokej," dodal.

Během týdne chce potrénovat individuálně a potom se připojí do přípravy týmu, kde bude zároveň stále pracovat jako generální manažer. "Brzy absolvuji několik tréninků s týmem, abych poznal, v jaké jsem formě. Potom podle všeho podepíšu smlouvu do konce sezóny a začnu svoji kariéru v KHL," nastínil své představy.

Naposledy hrál před čtyřmi lety

Žamnov už za Viťjaz hrál, během sezóny 2004/05 při výluce v NHL výrazně pomohl klubu k postupu do nejvyšší soutěže. Včetně play-off odehrál 38 zápasů a nasbíral 40 kanadských bodů za 11 branek a 29 asistencí. Ostatně během své kariéry vždy patřil k nadprůměrným hráčům.

Stabilně hrával za národní tým, po bronzu na mistrovství světa 1991 vybojoval o rok později s tehdejší sbornou zlaté medaile na olympijských hrách v Albertville. Hrál i na olympiádě v Naganu, kde rozhodl o porážce českého týmu s Ruskem v základní skupině a pak musel spolknout porážku ve finále. Z dalších her v Salt Lake City má doma bronzovou medaili.

Dařilo se mu i na klubové úrovni. Po čtyřech sezónách v dresu Dynama Moskva odešel v roce 1992 do NHL a hrál za Winnipeg a Chicago, v letech 2002-2004 byl dokonce kapitánem Blackhawks. V sezóně 2003/04 byl vyměněn do Philadelphie, poslední sezónu odehrál před čtyřmi lety v Bostonu, od té doby hokej aktivně nehrál.

Reklama