Hlavní obsah

Blaťáka láká Ufa i zájemce z NHL

PRAHA

Tříletý kontrakt v Ufě obránci Miroslavu Blaťákovi vypršel, ale ambiciózní ruský klub mu nabízí prodloužení angažmá. To zní lákavě, jenže na stole leží i nabídka z NHL.

Foto: Milan Malíček, Právo

Miroslav Blaťák

Článek

„Uvidíme, s kým a na čem se domluvím. Mám čas, nepotřebuju mít jasno v horizontu nejbližších dnů. Dovedu si představit, že budu dál hrát v Ufě, kde vycházím s vedením i klukama v kabině a znám město, ale nemám strach ani z působení v zámoří. Nechci zatím říkat, kdo se z NHL ozval, ale mám tam šanci podepsat jednocestnou smlouvu a jen zvažuju všechna pro a proti,“ říká hráč, jehož v roce 2001 draftoval Detroit.

„Teď už jsem z pohledu zámoří ale volný hráč a s Detroitem nejednám,“ alespoň poodhalí tajemství jediný český obránce mimo NHL, který hrál na olympiádě. Tam získal sebedůvěru v tom, že by se na užším kluzišti neztratil. „Nasbíral jsem zkušenosti, cítím se i daleko vyhranější. Fakt bych si troufnul. Jsem ale připraven se radit i s partnerkou, kde by to pro nás bylo z hlediska soukromého života lepší. Ani proti Rusku nemám žádnou averzi, byl jsem tam spokojený.“

Smutek z vyřazení ještě nepřebolel

Na Ufu nezanevřel, přestože v posledních dvou sezónách klubu po vítězství v základní části Kontinentální ligy nevyšlo play-off. „Loni jsme vyletěli hned v úvodním kole s Omskem a letošní sezóna se nedá považovat za povedenější, i když nás zastavila Kazaň až v semifinále. Vedení klubu totiž bere jen první místo a jestli vypadnete dříve nebo později, nemá na konečné hodnocení vliv. Panovalo veliké zklamání,“ přiznává Blaťák.

„Všichni jsme si to představovali jinak. Chtěli jsme vyhrát, měli perfektní tým, bohužel jsme asi chtěli hrát až moc krásný hokej na úkor důrazu. Šancí jsme měli opravdu hodně, ovšem gólů jsme v play off tolik nedávali,“ hledá příčiny Blaťák, který patřil mezi nejproduktivnější borce klubu. „Pokud neuspěje tým, mohou být moje výkony jaké chtějí a stejně se to hodnotí negativně. Smutek z vyřazení ani s odstupem dvou týdnů nepřebolel,“ říká.

Náladu by si rád spravil na blížícím se mistrovství světa v Německu. „Únavu po dlouhé sezóně trochu cítím, ale šampionát mě láká. Asi jsem v trochu jiné pozici než před Vancouverem, kdy jsem s nominací absolutně nepočítal, ale nemyslím, že bych měl v mužstvu jisté místo,“ tvrdí vynikající bruslař s perfektní rozehrávkou i hrou do těla, kterého kouč Růžička považuje za jednoho z pilířů reprezentační obrany.

Reklama

Související témata: