Hlavní obsah

Petrohrad přizval do trenérského štábu bývalého obránce Kasparaitise

PETROHRAD

Ruský hokejový obránce Darius Kasparaitis pověsil brusle na hřebík a od příští sezóny rozšíří trenérskou sestavu klubu SKA Petrohrad. Přesto bohatý hokejový klub zřejmě počítá i nadále s místem pro kouče posledních českých šampionů z Pardubic Václava Sýkoru, kterého si vedle sebe na střídačce přeje nový hlavní trenér Petrohradu Ivan Zanatta.

Článek

V polovině června Zanatta připustil, že hledá ještě jednoho člena trenérského štábu Petrohradu a přechodem Kasparaitise z hráčské výstroje na střídačku by se mohlo zdát, že se toto místo zaplnilo. Do trenérského triumvirátu SKA patří ještě Vladimir Jurzinov mladší. Kasparaitis by se měl ale na lavičce především rozkoukávat.

Sedmatřicetiletého obránce v poslední sezóně sužovaly neustálé zdravotní potíže a proto se rozhodl s hokejem skončit, ačkoliv měl ještě na stole nabídku od švédského AIK Stockholm. "Jsem Petrohradu vděčný, že mi dal tuto příležitost. Mým úkolem bude se zpočátku učit trenérskému řemeslu," prohlásil nyní už bývalý obránce, který má za sebou skvělou kariéru.

Kasparaitis se sice narodil v litevském Elektrenai, ale ve čtrnácti letech se rodina díky jeho hokejovému talentu stěhovala do Moskvy. Reprezentoval už v mládežnických výběrech a po konci sovětské éry zůstal v dresu samostatné ruské reprezentace.

Po zlaté olympiádě v Albertville 1992 odešel do NHL. Nejprve hrával za New York Islanders, poté nekompromisní bek odešel do Pittsburghu, kde měl mimojiné na starosti bezpečí Jaromíra Jágra. V NHL oblékl ještě dresy Colorada a New York Rangers, než se před třemi lety rozhodl k návratu do Ruska. Poslední tři sezóny strávil v Petrohradu.

Kromě zlaté medaile z olympiády v Albertville má "Kasper" nejcennější medaili z juniorského mistrovství světa (1991) a bronz z her v Salt Lake City. V Naganu byl zase u porážky s českým týmem ve finále.

Václav Sýkora na konci května vypověděl smlouvu s Pardubicemi a od té doby se mluví o jeho příchodu do Petrohradu za kamarádem Zanattou, s kterým na konci 80. let zažili společnou hráčskou kariéru v italské Cortině d´Ampezzo. Sedmapadesátiletý odborník a bývalý útočník si udělal dobré jméno jako trenér i během dlouholetého působení působení ve Finsku.

Reklama

Související témata: