Hlavní obsah

Byl jsem flink, říká mistr světa Klepiš, kterého Omsk zklamal

S kamarádem Romanem Červenkou se nebude každý den vídat. Uvidí ho jen jako soupeře v KHL. Hokejista Jakub Klepiš skončil v Avangardu Omsk, upsal se týmu Salavat Ufa. On odešel, ale Červenka na Sibiř přichází. „Jsme velcí kamarádi, chtěl jsem zůstat, ale jednání ze strany klubu a generálního manažera Bardina nemělo úroveň,“ říká mistr světa z Německa.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jakub Klepiš si zabalil a míří z Omsku do Ufy.

Článek

Nebyl jste překvapen, když se vám ozvala Ufa? Byl jsem nadšený, nečekal jsem, že by se mohla ozvat. Jde o tým, který má ambice být ve finále každý rok. Dvakrát po sobě hráli o titul, mají výborný tým, trenér bude taky skvělý, i když se nesměje. Hodně se těším.

Pomohl vám v jednáních i nečekaný světový titul z Německa? Určitě. Sezónu jsem neměl až tak dobrou. Mistrovství mi ale docela vyšlo.

Litujete po dvou letech odchodu z Omsku? To mě mrzí. Byl jsem zklamaný, ale více bych to nechtěl komentovat.

Údajně se vám měli zástpuci Omsku ozvat kvůli dalším jednáním? Měli, ale neposlali mi nabídku, takže jsem se stal volným hráčem. Po mistrovství mi volali, byl jsem rád, ale jejich manažer to nedotáhl do konce. Jednou zavolal, něco řekl, pak měl zavolat zpátky a sejít se s mým agentem, ale vůbec nepřijel. Myslím si, že na takovéto úrovni se toto nedělá.

Jde říci, že v Rusku si nikdy člověk nemůže být jistý? Nechci nic pomlouvat, nevím, jak to je v jiných týmech, ale v Omsku to takhle určitě bylo. Doufám, že Ufa je o hodně solidnější klub, takže žádné problémy nebudou.

Ideální to nemá teď třeba Zbyněk Irgl v Torpedu Jaroslavl, který čeká na rozuzlení... V Rusku vám většinou nic neřeknou narovinu. Schovávají to do poslední chvíle. Pak z hodiny na hodinu třeba skončíte. To určitě není příjemný. Lepší je si promluvit, než dělat takovéto habaďůry. Tohle ale asi k Rusákům patří. Oni tak jednají, je jim jedno, jestli ten hráč bude mít čas si něco sehnat.

Teď něco lehčího. Účastnil jste se s Romanem Červenkou trénování dětí. Byla to vaše premiéra? Matně si pamatuji, že jsem byl na ledě s Růžičkovou školou. Ale kolik to je let, to si už nepamatuji.

Chtěl byste se vrátit do dětských let? Pokud bych se vrátil, tak bych některé věci udělal jinak. Ale nestěžuji si na svůj hokej. Je radost, když můžu pomoci, člověk vidí, kdo to v sobě má, kdo co umí. Člověk může poradit, něco už zažil. Navíc pro léto to je zpříjemnění.

Co byste udělal jinak? Kolem deváté třídy a dorostu jsem býval trochu flink, uvědomil jsem si to až ve dvaceti letech.

Flink, který je mistr světa, to není špatný, ne? (smích). To jo, naštěstí jsem si včas uvědomil, že musím víc pracovat. Myslím, že mi to pomohlo.

Reklama