Hlavní obsah

Červenka v ruské ruletě vítězí, Jágr ho chválí, fanoušci zdraví a NHL se vzdaluje

PRAHA

Kraloval, odešel, stejně nepadl a patří k nejlepším. Věta, která pasuje na Romana Červenku. V minulé sezóně si dělal v extralize vpodstatě co chtěl. Získal 97 kanadských bodů, bylo jasné, že odejde. Jaromír Jágr ho nasměroval do Ruska. A daří se opět. Útočník Avangardu Omsk má nejvíce bodů z Čechů v Kontinentální lize, celkově je třetí v celé soutěži. Přestup se vydařil.

Foto: www.hawk.ru

Roman Červenka v dresu Omsku

Článek

„Přeju mu to, pro svoje výkony dělá hrozně moc, dře v tréninku,“ zhodnotil čtyřiadvacetiletého forvarda Jágr.

Bývalý slávistický hokejista mohl odejít po minulé sezóně do NHL. Nešel. „Nejdřív jsme přemýšleli jen o NHL, ale na základě možnosti hrát s Jágrem jsme začali uvažovat o Omsku. Romana to může herně posunout dál," říkal ještě na jaře hráčův agent Aleš Volek. Tento stav nadešel.

Jak se na něj dívat? Jsou dva pohledy: První - Červenka u Jágra vyroste, má vedle sebe osobnost, navíc vydělá peníze a do Ameriky bude moci odejít s větším klidem. Druhý - V NHL by neměl jistotu prvního týmu, mohl by skončit na farmě, musel by více dokazovat, že si zaslouží prostor, s financemi by na tom byl hůře, ale rval by se v nejlepší lize světa.

Roman Červenka v dresu Slaviefoto: ČTK/Michal Kamaryt

Zvítězila cesta, která je na první přečtení jednodušší. „Po zápase se z haly dostanu třeba až po dvou hodinách, protože fanoušci čekají na autogramy. Jdete do restaurace a lidé vás zdraví znovu. Je to příjemné. Když se potkáme v hale, lidé řeknou: dobrá práce. Potěší mě to,“ pověděl Červenka pro lidovky.cz v tomto týdnu. Pár dní před začátkem KHL pro Sport.cz také řekl. "Třeba ještě bude šance na NHL. Budu dělat vše, aby byla. Možná se mi v Rusku bude líbit a budu chtít zůstat tam. Člověk nikdy neví. Mám na dva roky smlouvu, chtěl bych ji dodržet."

Nová posila se uvedla, to je jisté. Co může nastat? Dojde k souznění Červenky a Sibiře, i Jágr to poznal. Zatím to tak vypadá. Poté je možné, že bohatá liga přihodí zlaťáky a odchod do NHL se oddálí. Možná na rok, možná na dva, možná napořád.

Roman Červenka (vpravo) na střídačce národního týmu s Jaromírem Jágrem.foto: Reuters/Petr Josek

„Když hráč vyhraje s takovým přehledem bodování, tak to není náhoda. Česká liga je dost kvalitní, i když jsem měl dřív jiný názor. Dokázali jsme s kluky z ligy v Německu porazit Rusy s největšími hvězdami,“ nechal se slyšet Jágr, který už není tak nadšený při povídání o kladenském hokeji. „To je horší, v tašce jsem přivezl tři Rusáky,“ snažil se zlehčit situaci o posledním týmu tabulky.

„Ujel jim začátek a všichni víme, že to je víceméně o psychice. Musíte trénovat, věřit cestě a výsledky se dostaví. Jde o to, že když trénujete a nedaří se, tak je frustrující, že nemáte výsledky. Je tam dost mladých, možná je míň sebevědomí.,“ řekl kladenský odchovanec, který i přes stav ohrožení neztrácí humor. Hrát nižší ligu by se Jágrovi v Kladně nechtělo. „To bych se asi musel rozhodnout jiným způsobem, zůstat v Rusku anebo jít jinam,“ usmál se.

Reklama