Hlavní obsah

Čtvrtá sezóna KHL - poprvé bez Jágra, ale konečně s HC Lev

PRAHA

Poprvé bez své největší hvězdy Jaromíra Jágra začne ve středu čtvrtý ročník Kontinentální hokej ligy (KHL). Chybět bude i další česká hokejová legenda Dominik Hašek, jenž se rozhodl přerušit kariéru, a pro české fanoušky tak druhá nejlepší hokejová liga poněkud ztratí na atraktivnosti. Nicméně jsou tu i další taháky. Například jak si povede slovenský klub HC Lev Poprad nebo fenomén posledního play off extraligy Martin Růžička.

Foto: Peter Lázár, ČTK

Hokejisté týmu HC Lev během tréninku v Popradu

Článek

Projekt HC Lev měl ambici vstoupit do KHL už v loňské sezóně a to dokonce v českých podmínkách - klub měl původně působit v Hradci Králové. Nakonec ale ke splnění všech náležitostí a vstupu do prestižní ligy nepomohlo ani přesídlení do slovenského Popradu. První klub mimo území někdejšího SSSR si v KHL zahraje až v ročníku 2011/12.

Tým povede český kouč Radim Rulík a na soupisce je hned jedenáct jeho krajanů, dalších deset hokejistů je ze Slovenska. Hlavní údernou silou má být duo Luboš Bartečko, Ladislav Nagy, mezi opory budou patřit i brankář Tomáš Duba či útočník Tomáš Netík. Podle ruských komentátorů bude mít ale nováček dost práce, aby se vůbec dostal do play off.

„Chceme hrát hokej, který se bude líbit fanouškům,“ tvrdí kouč Rulík a podle slov kapitána týmu Bartečka vládne v kabině nováčka KHL skvělá nálada. „Všichni hráči se na úvodní buly těší,“ říká před prvním zápasem, který hraje HC Lev v sobotu proti Omsku. Největší zájem o vstupenky je pochopitelně ze strany slovenských, českých a ruských fanoušků, zájem ale projevili také Poláci a Italové.

Čtyři trenéři a 37 hokejistů z České republiky 

V KHL už sice nebudou Jágr ani Hašek, ale i tak bude mít české zastoupení v soutěži pořádnou sílu, vždyť na soupiskách klubů je celkem 37 krajanů! Po Popradu jich je nejvíc v Minsku, Jaroslavli, Astaně, a Chabarovsku - každý z týmů zaměstnává po třech hráčích. Minsk navíc trénuje Marek Sýkora, další české kouče najdeme také v Atlantu Mytišči (Miloš Říha) a v Omsku (Rostislav Čada).

Zajímavé bude sledovat, jak si povede v Chabarovsku Martin Růžička, který má za sebou fantastickou sezónu v Třinci. Na jeho debut si ale budeme muset počkat, než doléčí rameno zraněné v přípravě. Nové výzvy mají před sebou v nových klubech také Marek Kvapil (Dynamo Moskva), Jan Marek (nyní Jaroslavl), Zbyněk Irgl (Minsk), nebo Jan Bulis (Čeljabinsk).

Zajímavostí je, že česká firma MND (Moravské naftové doly) patřící do impéria miliardáře Karla Komárka, bude od nové sezóny partnerem KHL. Jako jeden z hlavních sponzorů soutěže bude investovat několik miliónů eur.

V Rusku není neobvyklé, že po sezóně dochází k velkým změnám v kádru. A nemusí být ani předchozí ročník pro klub neúspěšný, stačí aby přišel nový trenér. Například Magnitogorsk má úplně novou obranu, do Ufy odešel dokonce i kapitán týmu a reprezentační bek Vitalij Aťjušov. Kámen na kameni nezůstal v Atlantu Mytišči, kde z loňského kádru zůstalo jen pět hráčů!

Poslední finalista KHL má letos jen ty nejvyšší ambice. Místo trenéra Říhy, jenž přešel do Petrohradu, klub převzal bývalý kouč švédské reprezentace Bengt Ake Gustafsson a přivedl si tři své krajany. Klub mezi jinými posílili také Slovák Radivojevič či finský bek Niskala. K největším hvězdám celé soutěže pak mají patřit navrátilci z NHL Nikolaj Žerděv a především veterán Alexej Kovaljov.

Mezi tradiční favority na Gagarinův pohár budou i letos patřit obhájce z Ufy, Petrohrad, či Kazaň. První dva jmenované kluby měli v létě možnost vidět na vlastní oči i čeští fanoušci. Už tak silný kádr Ufy před sezónou ještě vyztužili reprezentanti Ersberg, Stehlík a Sušinskij, který byl za skandálních okolností nucen opustit Petrohrad. I bez něj a další hvězdy Alexeje Jašina má ale trenér Říha před sebou úkol dovést bohatý Petrohrad k titulu.

Reklama