Hlavní obsah

Svět se bolestně loučil s hokejisty Jaroslavle, přijel i ruský premiér Putin

PRAHA

Jeden z nejčernějších sportovních dní na tomto světě prožívá ruská Jaroslavl. Na zimní stadión se přišly v sobotu rozloučit tisíce lidí s hokejisty, kteří tragicky zahynuli při pádu letadla. Ve středu 7. září vyhaslo celkem třiačtyřicet lidí včetně posádky, jen dva lidi přežili. Se zesnulými hráči se přišlo rozloučit na sto tisíc fanoušků, před halou Ledového paláce se po celou dobu tvořily dlouhé fronty.

Foto: Denis Sinyakov, Reuters

Davy lidí čekaly před stadiónem, aby se mohly rozloučit s hokejisty Jaroslavle.

Článek

Na místě byly vystaveny rakve s mrtvými a fotografie těch, kteří už byli převezeni do svých vlastí. To se týkalo i těl českých hokejových reprezentantů. Ostatky Josefa Vašíčka, Jana Marka a Karla Rachůnka byly převezeny z Moskvy do Prahy před druhou hodinou ranní.

Lidé se přicházejí do arény v Jaroslavli naposledy rozloučit s hokejisty místního klubu, které ve středu postihla letecká katastrofa.foto: Reuters/Denis Sinyakov

"Byla to má první štace, prožil jsem tu roky, dvakrát vyhrál titul, to město mi přirostlo k srdci... Měl jsem tu spoustu přátel, z kterých - dá se říct - 90 procent zůstalo v tom letadle," řekl čtk zdrcený Vůjtek po rozloučení se s hráči. Populární "Loko" koučoval až do letošního jara, kdy s týmem také převzal a oslavil medaile za třetí příčku v uplynulé sezóně KHL. Poté se Vůjtek sešel na stadiónu i s kolegou Milošem Říhou, který nyní trénuje Petrohrad.

V letech 2001 až 2004 hrál za Lokomotiv i Jan Peterek, který nyní působí v Třinci. „Byly to nezapomenutelné roky, zjistil jsem, že jsme dobří přátelé. Je třeba postupně vybudovat nový tým, protože v Jaroslavli jsou vždy schopni hrát dobrý hokej," nechal se slyšet Peterek, který se přišel také rozloučit. Sám za svého zdejšího působení slavil dvakrát ruský titul.

Vojáci nesou rakev jednoho ze zesnulých hokejistů do arény v Jaroslavli, kam se v sobotu přišli fanoušci s hráči rozloučit.foto: ČTK/AP/Misha Japaridze

S českými hráči se budou moci všichni rozloučit v neděli na Staroměstském náměstí od 15 hodin. „Na základě dnešní dohody s rodinami jsme se domluvili, že těla hráčů dopravíme rovnou domů, to znamená, že nepojedou na Staromák. Příjezd by měl být v pátek v noci. Rád bych, aby zde byla tichá vzpomínka za přítomnosti lidí, žádné velké formalismy,“ řekl už v pátek prezident Českého hokejového svazu Tomáš Král po položení věnce k nedělnímu rozloučení.

Nekonečný smutek prožívali lidé při loučení s hokejisty Jaroslavle.foto: khl.ru

Na stadiónu v Jaroslavli sedačky v hledišti osiřely. Rozprostřený modrý koberec na ledové ploše byl ale stále zaplněn. Mezi vojáky, kteří stáli čestnou stráž, byly vystaveny rakve a portréty zesnulých hokejistů. Ty obestřely desítky věnců.

Do Jaroslavle přijel i ruský premiér Vladimir Putin, který se rozloučil s hráči, trenéry a zaměstnanci Lokomotivu Jaroslavle. Navštívil zimní stadión a s delegací přinesl věnec. Poté kondoloval rodinám zesnulých.

Ruský premiér Vladimir Putin pokládá kytky k ostatkům hokejistů.foto: Reuters/Denis Sinyakov

Černá byla a je barvou tohoto dne. Mladší přicházeli v dresech, šálách Lokomotivu. Obrovská tragédie a rozloučení v místě, kde se jindy fandilo, tleskalo, radovalo. Nyní vše vystřídal žal a nekonečný pláč za přítomnosti smuteční hudby. Přitom by si nikdo nepřál více, aby se zde hrál hokej.

Lidé se loučí s hokejisty Jaroslavlefoto: Reuters/Denis Sinyakov

Rozloučit se přijeli i čeští zástupci. Vladimír Vůjtek, který Jaroslavl trénoval a zažil s ni hodně slávy. Na sobotní smuteční rozlučku cestovali také čeští hráči z Kontinentální ligy, Petr Průcha, Jakub Štěpánek, Petr Čáslava, Filip Novák, Marek Kvapil, Zbyněk Irgl. Ten ke každému z hráčů položil květinu, neubránil se slzám. Většinu znal, sám v tomto klubu hrál.

„Je těžké vyjádřit slovy, co se stalo, pořád to nemůžu pochopit. Upřímnou soustrast všem příbuzným, rodičům, manželkám, dětem a všem fanouškům Jaroslavle. Vím, že se Rusko postaví na nohy a půjde i nadále vpřed,“ vzkázal Jevgenij Malkin z Pittsburghu.

K tragédii se na dálku připojil i pilot formule 1 Vitalij Petrov. Ten při kvalifikaci i víkendové Velké ceně Itálie vzdá hold hokejovému týmu a vyjede s černou helmou. „Nemohu vyjádřit své pocity, je to hrozná tragédie, celý tým je mrtvý,“ řekl Rus k letecké katastrofě.

Vystavené rakve zesnulých hokejistů v aréně v Jaroslavli.foto: ČTK/AP/Misha Japaridze

Do Ruska přiletěl také prezident Mezinárodní hokejové federace René Fasel a každý klub z KHL vyslal své zástupce. Položit růže ke každému hráči přinesli také prezident KHL Alexander Medveděv, Vladimir Treťjak, Vjačeslav Fetisov, Sergej Makarov nebo Ilja Kovalčuk.

"Všichni jsme utrpěli velkou bolest, celý svět truchlí, dostáváme telegramy od hokejových svazů, hlav států, fanoušků. Kromě našich kluků zahynuli hráči z Česka, Slovenska, Švédska, Lotyšska, Běloruska, Kanady. Všichni jsou skutečnými hrdiny svých zemí," řekl Treťjak, prezident Ruské hokejové federace.

"Nikdy nezapomenu na den a kluky, kteří hráli v dresech Jaroslavle. Uděláme vše, aby jejich jména zůstala navždy v paměti. Uděláme to pro oživení Lokomotivu. Byl to mezinárodní tým hráčů z celého světa, kteří přišli do starobylého ruského města, které miluje hokej,“ pověděl smutný Fetisov, předseda představenstva KHL.

Reklama

Související témata: