Hlavní obsah

Slovenský Lev vkročil do dějin KHL. Poprad prožil pod Tatrami smutnou premiéru

POPRAD

Smutnou premiéru při historickém okamžiku zažil hokejový Lev z Popradu. K tomu doma nestačil na Magnitogorsk a prohrál 2:4. V pondělí sehrál utkání Kontinentální ligy, ale žádná sláva, vnadné roztleskávačky, hudba pro pobavení. Vše zahalila letecká tragédie z minulé středy, kdy zahynulo třiačtyřicet lidí včetně mužstva Jaroslavle i s Janem Markem, Karlem Rachůnkem, Josefem Vašíčkem a Pavolem Demitrou.

Foto: hclev.eu

Brankář Tomáš Duba v dresu Popradu

Článek

"Ke spokojenosti chybí výsledek a body, ale budeme sbírat zkušenosti každým zápasem. Z utkání nemám špatný dojem, fanoušci byli výborní,“ děkoval po utkání útočník Tomáš Netík.

Doposud byla tato nejbohatší evropská liga výsadou jen mužstev z bývalých sovětských republik. To už neplatí. I když soupisky napsané v azbuce dávaly znát, kde má liga sídlo. Očekávaný den přinesl i menší nedostatky, které ale nikdo moc nevnímal. Ruská a slovenská hymna zazněly bez hráčů. Ti naopak museli na led vstupovat přes koberec.

Zrekonstruovaný stadión, nová velká obrazovka nad ledem, nablýskané sedačky, nepoškrábané mantinely, zvelebené zázemí, šatny a nápis „Majstrovstva KHL sezony 2011/2012“. Ale žádná radost a úsměvy. Mraky zakryly vrcholky Tater a lidé vzpomínali. Pondělní večer nepatřil jen hokeji. Bohužel. I hráči prožívali jinak své tradiční rozcvičování a fotbálek. Dneska šlo o povinnost, u které se nikdo nebavil.

Diváci se u vchodů do haly dočkali i zpřísněných bezpečnostních opatření. „Nejdůležitější je bezpečnost na stadiónu, prosíme fanoušky o trpělivost. Všechna opatření jsou určená bezpečnostním pravidlem KHL," hlásil dopředu Pavol Gmitter, mluvčí klubu. Po událostech v Rusku jak patřičné.

Svíčky a fotografie na památku 

„Vítejte ve městě Lvů,“ upozorňoval obří billboard při vjezdu do Popradu. O kilometr dále už plály stovky svíček u stadiónu, na televizi se střídaly fotografie a jména mrtvých hráčů Lokomotivu. Vzpomínka se táhla celým Popradem a lidé se podepisovali do památeční knihy. Nikdo moc nemluvil...

Na premiéru pod Tatry přiletěl Magnitogorsk i s útočníkem Tomášem Rolinkem, ale tomu také nebylo do řeči. „Pro Lva to je vůbec první utkání, takže kluci budou určitě natěšení. Ale i tak si myslím, že zápas bude poznamenaný tragédií, která se stala v Rusku,“ přiznal. Měl pravdu.

Tomáš Netík v dresu HC Lev. foto: www.hclev.eu

Minuta ticha zahájila utkání 

Minuta ticha zahájila zápas, který vstoupil do dějin, ale přívlastek tragédie nezmizel. Celá soutěž byla dokonce posunuta o několik dní. Původně měl hrát Poprad s Omskem v sobotu, ale Červenka ani Škoula nepřijeli. „Byl to šok, když jsem se podíval na internet a zjistil jsem, co se v Rusku stalo,“ přiznal popradský obránce Martin Štrbák.

Prvních dvacet minut uhráli domácí bez branek. "Poprad, Poprad," znělo hned po pár vteřinách souboje s daleko zkušenějším mužstvem. Na úvodní slovenské představení v Kontinentální lize bylo zvědavo na 4500 fanoušků, bylo vyprodáno. Přijeli i Rusové.

Pouhých třiatřicet sekund uběhlo z druhé části a Lev s Tomášem Dubou v brance poprvé inkasoval. Přišel i gól druhý a třetí. Magnitogorsk hrál zkušeně. Radosti se ale příznivci Lva přece jen dočkali, 37 sekund před koncem druhé třetiny napálil puk Luboš Bartečko. Kapitán zapsal do pamětní knihy KHL první trefu nováčka, což ocenili i diváci. Bartečko a jeho šťastný gól

Těžký zápas z morálního hlediska 

V polovině třetí dvacetiminutovky zápas šťastně zdramatizoval opět Bartečko. Jel za bránu, poslal puk před gólmana, a ten najedou zjistil, že je za ním. Radost a vlna štěstí se dostavila na zimní stadión. "Pome do toho, pome do toho. Poprad, Poprad." Kousek chyběl Lvům k prvním bodům do tabulky. Nestalo se, hosté zvýšili na 4:2.

"Jsem velmi rád, že si náš divák našel cestu. Musíme na sobě pracovat a jít dále, abychom se vyvarovali výpadků," zhodnotil klání Bartečko. "Pro všechny to byl těžký zápas z morálního a psychického hlediska. Tady nešlo o únavu, jsem strašně rád, že to máme za sebou,“ přiznal po utkání Rolinek.

Nakonec i přes smutek si fanoušci zápas užili a na chvíli zapomněli, proč hořely svíčky před stadiónem.

Reklama

Související témata: