Hlavní obsah

Přitáhne KHL v Praze fanoušky? Troufalý Lev chce podobnou návštěvnost jako má Sparta

Praha

Ostrý start se blíží! Už ve čtvrtek čeká hokejisty Lva Praha premiéra v Kontinentální hokejové lize a hned duel proti lotyšskému Dinamu Riga částečně napoví, jak dobře je první český tým v KHL připraven po sportovní stránce. Vedení klubu pak však pozornost upíná i jiným směrem. Podaří se nově vzniklému klubu vybudovat alespoň nějakou fanouškovskou základnu? Kolik lidí si na domácí zápasy najde cestu?

HC LEV PrahaVideo: Sport.cz

 
Článek

Jestliže sportovní cíl Lva Praha v podobě postupu mezi nejlepší osmičku se může jevit směle, plány ohledně návštěvnosti domácích zápasů jsou ještě odvážnější. Český nováček KHL odehraje drtivou většinu svých domácích zápasů v holešovické Tipsport aréně, domovském stánku Sparty, která má kapacitu 13 150 míst. „Rádi bychom, aby byly tribuny alespoň z poloviny zaplněné," říká generální manažer klubu Normunds Sejejs.

To by znamenalo celosezónní průměr přes 6 500 diváků. Jen pro připomenutí čísla návštěvnosti dvou pražských extraligových klubů z loňské sezóny: Na Spartu chodilo průměrně 6273 příznivců, na Slavii 4492. Oba celky, zejména pak Holešovičtí, navíc mají dlouhodobou fanouškovskou základnu, což u Lva pochopitelně neplatí.

Fanoušci chodí na jména

Lev doufá, že fanoušky by na stadión mohla přitáhnout zvučná jména v kádrech soupeřů i kvalita soutěže, která převyšuje tu extraligovou. „Co vím, tak hodně lidí je na KHL zvědavých. Jaký se v ní hraje hokej, srovnávat ho s extraligou a jinými soutěžemi. Čeští fanoušci měli možnost KHL vidět jen v televizi, naživo je to úplně něco jiného. Z vlastní zkušenosti vím, že lidi chodí i na jména. Když tedy přijede Ufa, Kazaň nebo CSKA Moskva s Radulovem, zimáky se plní," myslí si kapitán Lva Jiří Novotný.

„Všechno se ale hlavně bude odvíjet od nás. Jsem přesvědčený, že když budeme hrát dobře a dělat výsledky, fanoušky určitě přitáhneme. Nevidím důvod, proč by nechodili," doplňuje Novotný.

Babí léto vzbuzuje obavy

Trenér Josef Jandač se obává právě probíhajícího období končícího léta, kdy rodiny ještě vyrážejí na chalupy a návštěvnost tím trpí. „Chalupáři jezdí v babím létě grilovat, nám spíš bude vyhovovat, až přijdou plískanice," říká Jandač, který očekává, že na čtvrteční premiéru proti Rize budou tribuny slušně zaplněné. „Možná lidi přijdou ze zvědavosti a pak se uvidí."

„Byla by škoda, kdyby nechodili. Kdy jindy mají možnost vidět po NHL ty nejlepší hráče," vznáší otázku Novotný.

Utkání Lev Praha - Dinamo Riga začíná ve čtvrtek ve 20 hodin, vstupenky jsou stále k dispozici. Ty nejlevnější seženou dospělí za 170 korun, nejdražší pak za 280.

Jakou bude mít Lev Praha průměrnou návštěvnost domácích zápasů?
méně než 3000
21,4 %
3000 - 4000
14 %
4000 - 5000
18,4 %
5000 - 6000
9,3 %
6000 - 7000
5,5 %
více než 7000
31,4 %
Celkem hlasovalo 1113 čtenářů.

Reklama