Hlavní obsah

Všichni mě měli za blázna. My ale podali slušný výkon, hodnotí Sejejs premiéru Lva v KHL

Praha

Ve své první sezóně v Kontinentální hokejové lize dokázal na poslední chvíli proklouznout do vyřazovacích bojů, a přestože v něm pražský Lev vydržel jen čtyři zápasy, hodnotí vedení klubu premiérový ročník jako úspěšný. Navzdory tomu, že v létě snil o postupu mezi nejlepší osmičku. „Šlo o nový klub, nové mužstvo, takže celkově to na první sezónu byl docela slušný výkon,“ říká generální manažer Lva Normunds Sejejs.

Foto: Sport.cz

Generální manažer hokejistů Lva Praha Normunds Sejejs.

Článek

Jak byste premiérovou sezónu pražského Lva v KHL zhodnotil?

Když jsem na začátku dubna loňského roku přišel s tím, že by se v Praze měla hrát KHL, všichni říkali, že jsem blázen. Teď jsme se dostali do play-off, odehráli první kolo.

Jenže před startem sezóny jste vyhlašovali, že cílem je dostat se minimálně do kola druhého...

Víte, říct před sezónou hráčům, že se musíme dostat jen do play-off, je trochu směšné. Všichni chápeme, že je to sport, kde vyhrává silnější a vítěz je jen jeden. Musíte si ale přece dávat cíle, ke kterým chcete dojít. A já si myslím, že projít přes první kolo jsme s trochou štěstí mohli zvládnout. Zápasy s CSKA byly vyrovnané, první dva jsme prohráli v prodloužení. Šance jsme měli, ale góly jsme nedávali.

Převažuje tedy nakonec s celou sezónou spokojenost?

Výsledky v sezóně jsme neměli dost stabilní, některé zápasy byly lepší, jiné horší. Ale šlo o nový klub, nové mužstvo, takže celkově to na první sezónu byl docela slušný výkon.

Co vás muselo potěšit určitě, byl zájem diváků. Přestože v Praze hrají ještě Sparta se Slavií, průměrná návštěva Lva na domácích duelech činila v základní části přes sedm tisíc, v play-off byla ještě o tisícovku vyšší...

Od začátku jsem říkal, že hlavně musíme hrát a podávat slušné výkony. Když diváci uvidí dobrý hokej, pomalu začnou chodit. Osm tisíc lidí na play-off je docela slušné.

Na začátku sezóny jste se netajili tím, že stavět chcete především na českých a slovenských hokejistech. V průběhu ročníku jste se však některých zbavili a namísto nich angažovali cizince. Proč?

Myslím si, že kostra týmu stejně zůstala z českých hráčů. Nemůžete si do mužstva natáhnout všechny Čechy, protože někteří jsou pod smlouvami (myslí české hokejisty působící v jiných týmech KHL), další hrají českou extraligu a rovněž jim běží smlouva.

Nemůžete ale popřít, že fluktuace v hráčském kádru byla obrovská. Vždyť jste dali příležitost 42 hokejistům...

Je pravda, že hráčů jsme vystřídali dost. Někteří nás neuspokojili, další měli problém s trenéry a museli jsme se s nimi rozloučit. Před sezónou jsme mužstvo sestavovali dost rychle a neměli jsme moc času, abychom si o hráčích zjistili, jací jsou a jaké mají vlastnosti. Teď už klid mít budeme.

Už máte představu, jestli osa týmu zůstane stejná i pro nadcházející ročník?

Myslím, že ano. Možná nezůstanou úplně všichni, ale většina ano. Dvanáct hráčů ze současného kádru má smlouvu i na příští sezónu, s některými ještě budeme o prodloužení kontraktu jednat.

Jak je na tom kouč Václav Sýkora?

Zatím o tom nepřemýšlíme. Sezóna teprve skončila, trochu si odpočineme a pak vše vyhodnotíme. Všichni trenéři mají smlouvu do 30. dubna, takže teď něco řešit, je docela brzo.

Reklama