Hlavní obsah

Lev - Doněck 3:1Stav série 3:2Lev na domácím ledě v Bratislavě vyválčil postupový mečbol

MinutaMin. Tým Hráč Akce
5. Řepík 1 : 0
13. Zackrisson 2 : 0
23. Kagarlickij 2 : 1
60. Zackrisson 3 : 1
Záznam online reportáže

Praha
Aktualizováno

Hokejisty pražského Lva dělí poslední krok od postupu do semifinále play off Kontinentální ligy. Na bratislavském ledě, tentokrát v roli domácího celku, si uhráli mečbol, když v pátém zápase série s Doněckem vytěžili po výhře 3:1 klíčový náskok z povedené první třetiny. Šestý zápas se hraje v pátek znovu v Bratislavě.

Foto: Jan Koller, ČTK

Hráči Lva (zprava) Ryan O'Byrne, Michal Birner a Michal Řepík se radují z gólu proti Donbassu Doněck.

Článek
Fotogalerie

Fanoušci v Bratislavě pískají na Jiřího Novotného

Pražský tým bez potíží přečkal úvodní oslabení za faul Thörnberga a pak sám v útoku udeřil. Řepík si vybruslil od mantinelu až do dobré palebné pozice z levého kruhu, odkud puk po střele švihem poslal za Leightonova záda.

Vedoucí branka dostala do řad pražského celku herní pohodu, Lva zdobil dobrý pohyb a dokázal napadat už ve středním pásmu rozehrávku Doněcku.

Zvýraznění náskoku přinesla poměrně náhodná akce. Zackrisson od mantinelu poslal kotouč před bránu, kde odvedl skvělou práci při clonění Novotný a s přispěním tečí pražského centra i bránícího hráče se kotouč skrz Leightonovy betony dostal do sítě.

Tohle bylo na kanadského gólmana už moc, už ve 13. minutě tak ujel na střídačku a k nadšení bratislavského publika se do branky Doněcku vrátil hrdina minulého zápasu, slovenský reprezentant Laco. V hledišti bylo 4486 diváků a stejně jako v předchozích dvou bratislavských zápasech víc přáli ukrajinskému klubu.

Nakládal zápas nedohrál

Doněck vrátilo do hry v úvodu druhé třetiny Kagarlického snížení, kterému ale předcházela srážka Varlamova s Nakládalem, po níž se český obránce jen těžce zvedal z ledu. Na střídačce se pak ocitl delší čas v péči lékaře a zpátky v sestavě se již neobjevil.

Sudí se pak snažili pískat až příliš úzkostlivě, hru rozkouskovali sérií vyloučení na obou stranách. V přesilovkách se ale moc gólových šancí nerodilo. Největší si vytvořil Azevedo, jenž se ve 35. minutě dostal k dorážce, ovšem na poslední chvíli zasáhl Laco betonem.

Na hokejistech Doněcku trochu začínala být vidět únava z nesmírně vyčerpávající porce utkání v play off, vždyť ve středu večer hráli už dvanáctý během osmnácti dnů. Přesto se ve třetí třetině ještě při pokusech o vyrovnání snažili vrhnout veškerou sílu do útoku a měli u toho výraznou podporu slovenského publika.

Při power play vstřelil Zackrisson druhý gól

Velkou šanci jim nabízelo vyloučení O´Byrnea deset minut před koncem. Lev ale v oslabení bránil obětavě a neujala se ani šance Dadonova. Doněck sice tlačil čas, přesto byl i při hře pět na pět nastěhován do útočného pásma a Lev měl štěstí, že Varlamov nedotlačil puk za brankovou čáru.

Sto vteřin před koncem Doněck sáhl k power play, ale nedostal se k pořádné střele. Naopak Zackrisson deset vteřin před koncem po chytré Řepíkově přihrávce trefil opuštěnou branku.

Asistent trenéra Václav Sýkora mluvil o vydřeném vítězství. "Začali jsme hodně dobře, vyjádřili jsme to i brankově. Snížení Doněcku ale přišlo trochu nešťastně, kdy se tam po srážce se soupeřem zranil Nakládal a nemohl v ten okamžik hrát. Udělali jsme pak i zbytečné fauly v útočném pásmu. Ke konci to byl už boj o udržení výsledku a jsem moc rád, jak dobře jsme to dozadu odehráli. Přiblížilo nás to na jeden krok kýženému postupu a určitě ho budeme chtít udělat už v pátek v Bratislavě, i když tu zase budeme v roli hostů."

Čtvrtfinále play off Kontinetální hokejové ligy, 5. zápas:
Lev Praha - Donbass Doněck 3:1 (2:0, 0:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 5. Řepík (Birner), 13. Zackrisson (Azevedo), 60. Zackrisson (Řepík) - 23. Kagarlickij (Koněv). Rozhodčí: Olenin, Rönn - Misjur, Raming. Vyloučení: 5:3. Bez využití. Diváci: 4486. Stav série: 3:2.
Lev: Vehanen - Ševc, Mäenpää, Němec, Oystrick, O'Byrne, Gragnani, Mikuš, Nakládal - Azevedo, Novotný, Zackrisson - Thörnberg, Vrána, Sekáč - Řepík, Kapanen, Birner - Matai, Cingel, Kubalík. Trenér: Kari Jalonen.
Doněck: Leighton - Kolář, Koněv, Podhradský, C. Wilson, Silnickij, Razin - Robitaille, Wirtanen, Laine - Jakucenja, Fedotěnko, Dadonov - Kašpar, Varlamov, Kagarlickij - Zacharov, Běluchin, Torjanik. Trenér: Andrej Nazarov.
Postoupí hokejisté Lva Praha přes Donbass Doněck do semifinále play off KHL?
Ano
94 %
Ne
6 %
Celkem hlasovalo 7612 čtenářů.

Reklama

Pavouk - Play off KHL 2014

  • Osmifinále

  • Petrohrad - logo Petrohrad CSKA Moskva - logo CSKA Moskva
    4 : 0
  • Dynamo Moskva - logo Dynamo Moskva Jaroslavl - logo Jaroslavl
    3 : 4
  • Lev Praha - logo Lev Praha Záhřeb - logo Záhřeb
    4 : 0
  • Doněck - logo Doněck Riga - logo Riga
    4 : 3
  • Magnitogorsk - logo Magnitogorsk Vladivostok - logo Vladivostok
    4 : 1
  • Kazaň - logo Kazaň Novosibirsk - logo Novosibirsk
    2 : 4
  • Astana - logo Astana Jekatěrinburg - logo Jekatěrinburg
    4 : 0
  • Ufa - logo Ufa Nižnij Novgorod - logo Nižnij Novgorod
    4 : 3
  • Čtvrtfinále

  • Petrohrad - logo Petrohrad Jaroslavl - logo Jaroslavl
    2 : 4
  • Lev Praha - logo Lev Praha Doněck - logo Doněck
    4 : 2
  • Magnitogorsk - logo Magnitogorsk Novosibirsk - logo Novosibirsk
    4 : 0
  • Astana - logo Astana Ufa - logo Ufa
    2 : 4
  • Semifinále

  • Jaroslavl - logo Jaroslavl Lev Praha - logo Lev Praha
    1 : 4
  • Magnitogorsk - logo Magnitogorsk Ufa - logo Ufa
    4 : 1
  • Finále

  • Lev Praha - logo Lev Praha Magnitogorsk - logo Magnitogorsk
    3 : 4