Hlavní obsah

Magnitogorsk - Lev 7:4Stav série 4:3Zlatou tečku skvělé sezóny Lev nenapsal. Gagarinův pohár má Kovář s Magnitogorskem

MinutaMin. Tým Hráč Akce
5. Paré 1 : 0
14. Ullström 1 : 1
24. Birjukov 2 : 1
35. O´Byrne 2 : 2
37. Kosov 3 : 2
38. Kovář 4 : 2
44. Mozjakin 5 : 2
53. Zaripov 6 : 2
54. Thörnberg 6 : 3
59. Azevedo 6 : 4
60. Juňkov 7 : 4
Záznam online reportáže

Magnitogorsk/Praha
Aktualizováno

Hokejisté Lva Praha na vysněný Gagarinův pohár nedosáhli. V rozhodujícím sedmém duelu finálové série play off Kontinentální ligy si sice vytvořili spoustu šancí a domácí Magnitogorsk i přestříleli, jenže Metallurgu přesto podlehli 4:7. Po výhře 4:3 na zápasy se tak z titulu raduje „Magnitka“ i s českým útočníkem Janem Kovářem, který ke středeční výhře přispěl gólem a dvěma asistencemi. Pro pražský celek je však v jeho druhé sezóně v KHL i zisk stříbrných medailí obrovským úspěchem.

Foto: Praha Lev HC, ČTK

Hráči Magnitogorsku se radují s Gagarinovým pohárem.

Článek
Fotogalerie

Kdo očekával, že rozhodující bitva bude opatrná a takticky svázaná, musel být hned od úvodu hodně překvapený. Hráči Lva začali velice aktivně, už na konci třetí minuty pálil z ideální pozice v mezikruží Ridderwall, branku ale minul. To domácí udeřili hned ze své první příležitosti, byť za vydatné pomoci gólmana Vehanena. Ten totiž neudržel ve výstroji nahození Chabarova a Paré bez problémů doklepl puk do sítě.

Českým týmem však brzký inkasovaný gól neotřásl. V deváté minutě nejprve trefil Mäenpää vnější tyč, po pokračování hry Azevedo už Košečkina překonal, jenže sudí ještě předtím hru přerušili, a tak radost Lvů byla předčasná. Ne tak už ve 14. minutě, kdy Ullström pohotovou tečí srovnal.

V samém závěru první třetiny mohl vrátit domácím náskok Mozjakin, který se dostal k dorážce vlastní střely, Vehanen ale na poslední chvíli zastavil ránu svou holí. Z protiútoku pak zívala zcela prázdná klec na Kapanena, finský forvard ale netrefil puk ideálně a Košečkin jej stačil chytit.

Dvěma góly během 45 vteřin domácí odskočili

A ve stejném duchu se začalo i po změně stran. Lev byl stále nebezpečnějším mužstvem a Vrána mohl jen nevěřícně kroutit hlavou, kde že se stačila zjevit Košečkinova lapačka, když posílal kotouč do odkryté branky. A Pražany to záhy muselo mrzet ještě víc, protože obránce Birjukov vymetl pavučinky v levém horním růžku a Magnitogorsk byl zase o krok vpředu.

Hosté však stejně jako po prvním obdrženém gólu odpověděli náporem a „Magnitka" se musela převážně jen bránit. Držel ji ale vynikající Košečkin, který se vyznamenal při střelách Mäenpääho a hlavně Kapanena, jenž zamířil jen do Finovy lapačky. Pak však vypálil od modré O´Byrne a Lvi se po zásluze dočkali podruhé vyrovnání.

Radost z něj jim ale dlouho nevydržela, neboť Magnitogorsk opět vyučoval lekci z produktivity. A bohužel hned dvakrát v rozmezí pouhých 45 vteřin. Po přihrávce Timkina nejprve skóroval Kosov, Zaripovovu střelu pak přesně tečoval Jan Kovář a domácí poprvé v zápase vedli o dvě branky.

Od třetí třetiny v brance Lva Engren

Naděje na možný obrat Lvům pohasínala ve 44. minutě. Mozjakin sice nejdřív orazítkoval tyč, pak mu ale Zaripov naservíroval puk znovu a to už kapitán domácích gólmana Engrena, jenž od začátku třetí třetiny nahradil Vehanena, překonal.

Hosté pak už vrhli všechny své síly do útoku, z čehož pochopitelně vyplývaly okénka v jejich obraně. Jednoho takového využil Zaripov, který jel na Engrena úplně sám a přidal šestý gól. Šest minut před koncem ale Thörnberg snížil a v čase 58:19 upravil na 4:6 svým gólem v osmém v zápase v řadě Azevedo. Lvi ještě ucítili šanci, odvolali gólmana Engrena, na konečných 7:4 pro domácí ale devět vteřin před třetí sirénou upravil trefou do prázdné branky Juňkov a pečetil první zisk Gagarinova poháru pro Magnitogorsk.

Finále play off Kontinentální hokejové ligy - 7. zápas:
Metallurg Magnitogorsk - Lev Praha 7:4 (1:1, 3:1, 3:2)
Branky a nahrávky: 5. Paré (Chabarov), 24. Birjukov (Antipin, Zaripov), 37. Kosov (Timkin, Kazionov), 38. Jan Kovář (Antipin, Zaripov), 44. Mozjakin (Zaripov, Jan Kovář), 53. Zaripov (Jan Kovář), 60. Juňkov (Paré, Osala) - 14. Ullström (Gragnani), 35. O'Byrne (Zackrisson), 54. Thörnberg (Vrána, Němec), 59. Azevedo (Němec, Novotný). Rozhodčí: Odinš, Olenin - Sivov, Šeljanin. Vyloučení: 0:1, Ševc 10 min., Němec (oba Lev) do konce utkání. Bez využití. Diváci: 7500.
Magnitogorsk: Košečkin - Antipin, Birjukov, Těreščenko, Chabarov, Lee, Ibragimov, Metljuk - Zaripov, Jan Kovář, Mozjakin - Kosov, Kazionov, Potěchin - Paré, Juňkov, Osala - Timkin, Brent, Platonov - Malinovskij. Trenér: Mike Keenan.
Lev: Vehanen (41. Engren) - Mäenpää, Ševc, Němec, Oystrick, O'Byrne, Gragnani, Jaakola - Azevedo, Novotný, Zackrisson - Thörnberg, Vrána, Ullström - Řepík, Kapanen, Birner - Matai, Cingel, Ridderwall. Trenér: Kari Jalonen.
KONEČNÝ STAV SÉRIE: 4:3
Probojují se hokejisté Lva Praha i v příští sezóně do finále KHL?
Ano
38,1 %
Ne
61,9 %
Celkem hlasovalo 6866 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Pavouk - Play off KHL 2014

  • Osmifinále

  • Petrohrad - logo Petrohrad CSKA Moskva - logo CSKA Moskva
    4 : 0
  • Dynamo Moskva - logo Dynamo Moskva Jaroslavl - logo Jaroslavl
    3 : 4
  • Lev Praha - logo Lev Praha Záhřeb - logo Záhřeb
    4 : 0
  • Doněck - logo Doněck Riga - logo Riga
    4 : 3
  • Magnitogorsk - logo Magnitogorsk Vladivostok - logo Vladivostok
    4 : 1
  • Kazaň - logo Kazaň Novosibirsk - logo Novosibirsk
    2 : 4
  • Astana - logo Astana Jekatěrinburg - logo Jekatěrinburg
    4 : 0
  • Ufa - logo Ufa Nižnij Novgorod - logo Nižnij Novgorod
    4 : 3
  • Čtvrtfinále

  • Petrohrad - logo Petrohrad Jaroslavl - logo Jaroslavl
    2 : 4
  • Lev Praha - logo Lev Praha Doněck - logo Doněck
    4 : 2
  • Magnitogorsk - logo Magnitogorsk Novosibirsk - logo Novosibirsk
    4 : 0
  • Astana - logo Astana Ufa - logo Ufa
    2 : 4
  • Semifinále

  • Jaroslavl - logo Jaroslavl Lev Praha - logo Lev Praha
    1 : 4
  • Magnitogorsk - logo Magnitogorsk Ufa - logo Ufa
    4 : 1
  • Finále

  • Lev Praha - logo Lev Praha Magnitogorsk - logo Magnitogorsk
    3 : 4