Hlavní obsah

Hrůzné řádění v KHL! Expardubický útočník skončil v nemocnici, liga je zděšena

Astana

Počínal si jako smyslů zbavený. Kazachstánský útočník Barysu Astana Damir Ryspajev v pondělním přípravném zápase na novou sezónu Kontinentální hokejové ligy s nováčkem soutěže Rudou hvězdou Kunlun jezdil od jednoho hráče soupeře k druhému, které bezdůvodně napadal. Nejhůře jeho řádění odnesl slovenský reprezentant Tomáš Marcinko, jenž musel být převezen rovnou z ledu do nemocnice. Tam naštěstí CT vyšetření otřes mozku nepotvrdilo.

Řádění útočníka Astany Damira Ryspajeva proti Kunlunu

 
Článek

Z duelu o Pohár prezidenta Kazachstánu uplynuly pouhé tři minuty, když jednadvacetiletý vyhlášený potížista udeřil Marcinka po vhazování dvakrát do obličeje. Slovenský útočník, který do kádru čínského nováčka KHL zamířil v létě po dvou sezónách strávených v Pardubicích, zůstal ležet na ledě.

Jenže tím Ryspajevovo běsnění teprve odstartovalo. Následně se pustil do dalších hráčů Kunlunu, a když se jeden z nich odmítl prát, namířil si to rovnou ke střídačce soupeře, kde napadl další hokejisty.

To už bylo moc na trenéra Kunlunu Vladimira Jurzinova mladšího, jenž své svěřence odvolal zpátky do šatny a utkání tak už po necelých čtyřech minutách předčasně skončilo. Bylo kontumováno 5:0 ve prospěch Barysu za to, že soupeř odešel do kabin.

Odporné, hřímal trenér Kunlunu

„Bylo to odporné. Je smutné, že se nám v lize rozmohly negativní trendy, nejdřív mezi trenéry a následně se vyskytly i takové případy, jako teď. Vedení soutěže by mělo přijmout velmi přísné opatření, tak, jako to udělali v NHL. Domácí hráč by měl dostat alespoň půlroční trest," čílil se Jurzinov.

Důvodem Ryspajevova řádění byl nejspíš pár dní starý vzájemný duel obou týmů, v němž Barys přišel o klíčového útočníka Dustina Boyda. „Hráči soupeře doslova lovili našeho nejlepšího hráče, který si zlomil nohu. Jeho ztráta je těžká nejen pro náš klub, ale i pro národní tým. Bylo jasné, že po takových událostech se v následujícím zápase dalo očekávat cokoliv," překvapil svým vyjádřením Andrej Šajanov, asistent trenéra Astany a zároveň kazachstánské reprezentace.

Šéf disciplinárky je pro přísný trest

Vedení Kontinentální ligy Ryspajevovo počínání ještě v den zápasu odsoudilo. „Tohle nemělo s hokejem nic společného. To, co udělal útočník Barysu, liga důrazně odsuzuje. Navzdory opakovaným trestům se u něho nepřijatelné chování vyskytuje i nadále. S cílem předejít úmyslným nekontrolovatelným atakům, které mohou vést k vážným zraněním a poškozují dobré jméno soutěže, zakazuje vedení KHL Ryspajevovi od 9. srpna účast na přípravných zápasech Barysu Astana až do začátku sezóny," stojí v prohlášení na oficiálních stránkách soutěže.

V nejbližší době si k incidentu řekne své i disciplinární komise. A její šéf Sergej Kamenskij se už v předstihu nechal slyšet, že Ryspajev flastru neunikne. „Takovéto chuligánství nemá v našem hokeji co dělat, hráč by měl dostat přísný trest," řekl Kamenskij.

Souhlasíte s trenérem Jurzinovem, že by měl Ryspajev dostat půlroční zákaz činnosti?
Ano
7,9 %
Ne, trest by měl být delší
90,6 %
Ne, takové potrestání je přísné
1,5 %
Celkem hlasovalo 31570 čtenářů.

Reklama

Související témata: