Hlavní obsah

KHL v Číně? Zážitky a překvapení. Svět, kde jsou fanoušci zdvořilí

Praha

Odehrál téměř 700 zápasů v NHL, v nejslavnější hokejové lize světa působil přes deset let. Ukrajinec Alexej Ponikarovskij strávil také tři roky v KHL, hrál za Petrohrad, myslel, že už vše viděl. Omyl. Nyní hraje za čínský klub Kunlun Red Star. „Kdyby mi někdo řekl, že budu hrát hokej v Číně, řekl bych, že se zbláznil. Je to další část v mém životě, je to vzrušující. Rozhodně si to budu pamatovat celý život,“ řekl v rozhovoru pro nytimes.com.

Foto: Profimedia.cz

Rudi Ying v dresu Kunlun Red Star.

Článek

Čína je velmoc, obrovský trh, více jak miliarda lidí, ale přijít na chuť hokeji, to se teprve učí. Kunlun Red Star se připojil k lize v této sezóně. Další odvážný krok tohoto ruského megalomanského projektu.

Slavnostního uvedení klubu do KHL se účastnili také ruský prezident Vladimír Putin i čínský Si Ťin-pching. Domovským místem Rudé hvězdy je Peking, ale klub se až do poloviny listopadu přesunul do Šanghaje. Zájem o zápasy je velmi kolísavý. Na duel proti Nižněkamsku bylo pouze 550 diváků v hledišti, negativní rekord byl na světě.

Přesuny letadlem i deset hodin

„Myslím, že hodně kluků bylo v šoku. Je to nová zkušenost, je tu spousta nových tváří, lidi z celého světa. Jednou ze zajímavých věcí je způsob, jak se v Číně chovají. Jsou v průběhu zápasu velmi zdvořilí, dáte gól a oni zdvořile tleskají," popsal sestavování týmu a hokejový život útočník Sean Collins.

Klub z Číny a KHL? Velká logistika a dlouhé přelety, další zásah, který se projevuje na týmu. Jde o přesuny, které trvají i deset hodin. Cesta letadlem může zahrnovat i zastávku v Krasnojarsku na Sibiři, kde letadlo tankuje pohonné hmoty a je přidělena nová posádka.

„Je to těžké, někdy to je na tělu znát. Občas to je ale vlastně v náš prospěch," přiznává Ponikarovskij.

Číňané budou hokej milovat

Přes rychlé skládání týmu je Kunlun konkurenceschopný a drží se na postupových příčkách zaručující play-off. Oplývá vyrovnanou bilancí 16 výher a 15 proher.

Peking bude hostit zimní olympiádu v roce 2022 a Čína se snaží zpopularizovat lední hokej. Aby nasbírala informace a posunula se, vyslala své zástupce do klubů NHL, aby zjistila co a jak. Navíc pod pěti zimními kruhy se bude bojovat v Asii i v roce 2018, olympiádu hostí také jihokorejský Pchjongčchang.

„Už vidíme určitý pokrok. Davy nejsou příliš velké, ale stále se to každým zápasem lepší. Číňané jednoduše neznají náš sport, takže naším hlavním cílem je ho zde představit. A jsem si jistý, že ho tady budou milovat," věří trenér Rudé hvězdy Vladimír Jurzinov.

Reklama

Související témata: