Hlavní obsah

KHL má na krku obrovský skandál! Hvězdný Rus, trojnásobný mistr světa, usvědčen z dopingu

Moskva/Praha

Kontinentální hokejová liga má pořádný skandál. Jedna z největších hvězd soutěže a trojnásobný mistr světa Danis Zaripov měl během uplynulého ročníku pozitivní dopingový test! Šestatřicetiletý útočník, který poslední čtyři sezóny nastupoval za Magnitogorsk a v létě se vrátil do Kazaně, dostal zákaz činnosti na dva roky. Informoval o tom server championat.com.

Foto: Profimedia.cz

Ruská hokejová hvězda Danis Zaripov

Článek

Dopingovou kontrolu provedla během poslední sezóny Mezinárodní hokejová federace (IIHF) ve spolupráci se Světovou antidopingovou agenturou (WADA).

IIHF následně informovala představitele KHL, že se v Zaripovově vzorku našly látky, které patří do tříd S6.b (stimulátory) a S5 (diuretika a maskující látky).

Zaripov, který v KHL odehrál 603 zápasů s bilancí 254 gólů a 311 asistencí a čtyřikrát získal Gagarinův pohár pro vítěze soutěže (dvakrát s Magnitogorskem a dvakrát s Kazaní), byl potrestán zákazem startu až do května 2019.

Pro rodáka z Čeljabinsku, který v posledních letech vytvořil v Magnitogorsku obávané útočné komando s krajanem Sergejem Mozjakinem a českým forvardem Janem Kovářem a letos se stal nejlepším střelcem play off KHL, tak může jít o předčasný konec kariéry. V té chtěl pokračovat v Kazani, do níž se vrátil po čtyřech sezónách, dvouletý flastr však jeho plány mění.

Podle serveru championat.com není Zaripov jediným hráčem, který je nyní trestán za užití nedovolených prostředků. Stopku do 19. listopadu tohoto roku obdržel i 28letý ruský obránce Andrei Koněv, jenž naposledy oblékal dres Vladivostoku a 32letý kanadský zadák Derek Smith. Ten nastupoval za chorvatský Záhřeb, který už v KHL v příštím ročníku pokračovat nebude.

Vedení KHL v úterý oznámilo, že tři z 377 odebraných vzorků byly pozitivní a potvrdilo délku trestů pro provinilé hráče. Kazaň i Magnitogorsk se chtějí proti trestu odvolat ke sportovnímu arbitrážnímu soudu CAS v Lausanne.

Reklama