Hlavní obsah

Čeští trenéři se nesázeli, Lener tentokrát o knír nepřijde

PRAHA

Když před deseti lety čeští hokejisté vyhráli olympijské hry v Naganu, obětoval tehdejší asistent u národního týmu Slavomír Lener svůj knír. Mezi hráči tehdy byl i jako kapitán Vladimír Růžička. Nyní proti sobě stojí oba jako trenéři při souboji svých týmů v Lize mistrů. Růžička na lavičce pražské Slavie, Lener jako kouč švédského Linköpingu. Žádná sázka ale tentokrát ve vzduchu nebyla.

Článek

„Popovídali jsme si spolu, ale nebylo to jenom o hokeji. Sázky žádné nepadly,“ usmíval se po dopoledním tréninku Slavie Vladimír Růžička. „Budeme chtít podat maximum, hrát na doraz, a odmakat, co půjde. Samozřejmě si přejeme dotáhnout to do vítězného konce. Víme, že Linköping je výborné mužstvo a budeme chtít ukázat, že jsme s nimi srovnatelní,“ dodal.

Oba trenéři se dobře znají a díky internetu nebo přenosům zápasů přes satelit mají oba dobrý přehled i o hře soupeře. „S Růžou jsme na tom stejně. Český trenér jako český trenér. Já znám je, oni zase znají mě . Stejné je to u Jardy Hlinky s Honzou Hlaváčem. Určitá výhoda je, že kluci znají Slavii, ale Slávisté zase dobře vědí, co mohou čekat od nich,“ myslí si Lener.

Lener: Ve Švédsku se jenom nebrání a česká liga není pomalá

A hned odmítá zažité představy o tom, že ve švédské lize se jenom brání. "Růža říká, že švédská liga není zajímavá a že tam padá málo branek... Já bych teda docela rád viděl ty statistiky, myslím, že u nás padá stejně branek jako tady," usmíval se. "Bruslařsky je to velmi vyspělá soutěž, hodně se chodí do těla... Je tam spousta individualit, víc hráčů, kteří se trvale prosadili v NHL, než u nás," chválí Lener švédskou Elitserien.

Naopak o české extralize nejsou ve Švédsku slyšet zrovna chvalozpěvy. "Podle Švédů je česká liga taková techničtější a kreaitvnější, ale pomalejší. Proto se tam třeba švédským hráčům ani moc nechce, jsou zvyklí dělat všechno v jiném tempu. S tím já ale absolutně nesouhlasím. Když vidím zápasy s Slavie s kýmkoliv ze špičky, tak mají zápasy stejný náboj a stejnou kvalitu jako špičkové zápasy ve Švédsku," dodal Lener na závěr.

Reklama

Související témata: