Hlavní obsah

Slávistický hrdina Červenka: Prospělo nám užší kluziště

Ačkoliv je mu teprve dvaadvacet, svými výkony v poslední době táhne mistrovskou Slavii. Roman Červenka to potvrdil i v zápase Ligy mistrů proti Linköpingu. Dvě branky vstřelil sám, další připravil spoluhráči Bednářovi. „Jsme hodně rádi, že nám vstup do soutěže vyšel. Myslím, že nám pomohlo užší hřiště, na které jsme oproti Švédům zvyklí,“ hledal Červenka klíčový moment výhry svého týmu.

Článek

Vstup do Ligy mistrů vám vyšel, zápas sedl i vám osobně. Musíte být spokojen...

Především to vyšlo týmu, za což jsme rádi. Je to o hodně prestižnější soutěž než extraliga, hrají ji nejlepší týmy v Evropě.

Jak byste popsal rozdíl mezi zápasy s týmy v extralize a utkáním se švédským soupeřem?

Mělo to větší náboj, hodně se bruslilo. Prokázalo se, že švédská liga je dobrá. Myslím, že nám pomohlo užší hřiště, na které jsme oproti Švédům, kteří tu hráli poprvé, zvyklí.

Na začátku zápasu jste hráli téměř celé dvě minuty dvojnásobnou přesilovku, gól jste z ní ale nevytěžili. Proč?

Letos hrajeme 5 na 3 strašně špatně, nedali jsme z toho snad ani jeden gól. Jestliže za dvě minuty vystřelíme jen dvakrát na branku, to je málo. Nevím, čím to je.

Naopak souhry s Josefem Beránkem při klasických početních výhodách vám vyšly parádně...

Zaplaťpánbůh. Ten můj druhý gól byl ale i o štěstí. Měl jsem na zádech beka, do puku jsem jen plácnul. Ale šlo to přesně k tyči. Hodně nám to pomohlo.

Zápas definitivně zlomil gól Bednáře na 4:2, kterého jste našel vysokým lobem z vlastního obranného pásma. To bylo úmyslné?

Nechci tvrdit, že jsem o něm úplně věděl. Jarda ale po těch pravých prknech jezdí, tak jsem to tam zkusil dloubnout. Krásně si to zpracoval a ještě lépe trefil. Ten gól nás uklidnil.

Vy jste v závěru mohl přidat i třetí gól. Co scházelo, abyste slavil hattrick?

Šel jsem trošku z úhlu, možná jsem se měl rozhodnout jít do bekhendu. Zkusil jsem prostřelit gólmana mezi nohy, ale nespadlo to tam. Nedá se nic dělat, důležitější je stejně výhra.

Linköping vás přesto v úvodu utkání přehrával. Zatřásla s vámi po nevyužité přesilovce 5 na 3 inkasovaná branka?

Nebylo to nejlepší. Nakopl nás ale vyrovnávací gól Michala Vondrky. Zjistili jsme, že se s nimi dá hrát.

Podle předpokladů vám největší problémy dělali krajané Hlaváč s Hlinkou. Souhlasíte?

Věděli jsme, že jsou výborní, proto jsme si na ně chtěli dát pozor. Myslím ale, že celý Linköping hrál skvěle. V našem obranném pásmu nás motali. V první třetině jsme si vůbec nehlídali jejich beky, kteří neustále stříleli z kruhů. To jsme nehráli vůbec dobře. O přestávce jsme si k tomu něco řekli, pak už se to zlepšilo.

Přestože se vás slávistický kotel snažil podporovat ze všech sil, tribuny byly poloprázdné. To je jediné minus jinak velmi kvalitního zápasu, že?

Je to smutný. Lidi, co přišli, fandili, ale bylo jich málo. Musíme poděkovat aspoň těm, co přišli. Nehraje se nám ale za takovéhle situace dobře.

Znali jste před zápasem výsledek Budějovic z ruské Ufy?

Jo, jo. Věděli jsme to. Měli smůlu, že hráli venku proti v současnosti asi nejlepšímu týmu v Evropě. Nezvládli to. Moc jsme to ale neřešili.

Reklama

Související témata: