Hlavní obsah

Čermák auto nemá, v Ufě chodí pěšky

UFA

Premiéra hokejové Ligy mistrů nabídla letní posile ruské Ufy Leoši Čermákovi možnost poprvé si zahrát proti českému klubu. „Byl to pro mne zvláštní zážitek, na utkání jsem se těšil a bral ho dost prestižně,“ říkal 30letý útočník po zápase s Českými Budějovicemi, ve kterém asistoval u čtvrté branky a pátou sám dal.

Foto: www.khl.ru

Útočník Ufy Leoš Čermák se raduje z branky

Článek

Ruský mistr patří mezi favority nové evropské soutěže. „Očekávání ambiciózního klubu je i na mezinárodní scéně veliké, všichni tu mluví o finále,“ přiznává Čermák, jehož se ruští spoluhráči hodně vyptávali na sílu Budějovic. „Vím, že neměly nejlepší vstup do sezóny, ale upozorňoval jsem, že mají docela kompaktní tým, takže se nesmělo nic podcenit. Nakonec to bylo docela v naší režii a to jsem rád.“

Sezónu začal Čermák v elitním útoku vedle největší hvězdy Ufy Radulova. „Dával jsem i góly, jenže pak se dvakrát po sobě prohrálo a došlo na přesuny v sestavě,“ říká útočník nastupující od té doby na křídle Gordějevovy formace. „Teď máme zase vítěznou šňůru, tak se složení týmu nemění. Je tu ale obrovská konkurence, pět útočníků čeká na místo v sestavě a cizinci to mají těžké, neustále musí prokazovat výkonnost,“ líčí Čermák.

Do ruského angažmá se vrátil po pěti letech. „Oprášil jsem azbuku i herní zvyky jako rychlý hokej plný bruslení. Tady je to ale lepší, ať kvalitou týmu či zázemím, než tehdy v Novosibirsku. Chtěl jsem mít i oblíbené číslo 12, bohužel dres s ní visí pod střechou haly,“ říká útočník, jenž dnes ráno se spoluhráči vyrážel na nejdelší cestu v rámci Kontinentální ligy.

„Letíme do Chabarovska, únavu ze sebe musíme dostat v letadle.“ V Rusku je zatím sám bez manželky. „Už brzy ale přijede. Byt máme docela hezký, blízko nové haly, ani nepotřebuji auto. Chodím tu pešky.“ Už si našel i čas projít město, které protíná několik kilometrů dlouhý Říjnový prospekt, kde najdete i monumentální sochy Lenina či rudoarmějců.

Reklama