Hlavní obsah

Magnitogorsk a Espoo si mohou zajistit postup do semifinále LM

PRAHA

Hokejisté ruského Metallurgu Magnitogorsk a finského Blues Espoo mohou již ve středečním 5. kole Ligy mistrů potvrdit svá prvenství ve skupinách a zajistit si postup do semifinále soutěže. Do této fáze stihla již po výhře v Českých Budějovicích v minulém kole proklouznout ruská Ufa.

Článek

Ve skupině A potřebuje Magnitogorsk k postupové jistotě vítězství za tři body, tedy v normální hrací době. Pokud však tým s českým kvartetem Karel Pilař, Jan Marek, Jaroslav Kudrna a Tomáš Rolinek ztratí s finským Kärpätem Oulu byť jediný bod, otevře se postupová naděje pro 6. kolo před německým Eisbärenem Berlín, který přivítá Metallurg v domácím prostředí.

V prvním vzájemném duelu byl Kärpät lepším týmem, ale odešel poražen 0:2. "Náš pomalý start byl však důsledkem hraní v jiném časovém pásmu," uvedl při vzpomínce na měření sil v Oulu kouč Valerij Bělousov.

Bern potřebuje k postupu zázrak

Relativně o něco snazší úlohu má Espoo ve skupině B, jehož hráčům stačí k postupu zisk bodu v souboji s Bernem. Švýcarský tým se však může pokusit o zázrak; v případě vítězství o šest a více branek by o postupujícím rozhodl definitivně až závěrečný duel švédského HV71 s Espoo. "Domácí jsou favoritem, o tom není pochyb. Potřebujeme zázrak k postupu do dalšího kola," připustil generální manažer hostujícího celku Sven Leuenberger.

Ve skupině D může do semifinále pomoci pražské Slavii švédský Linköping s českými hráči Jaroslavem Hlinkou a Janem Hlaváčem a koučem Slavomírem Lenerem. Na ledě Curychu by musel vyhrát v normální hrací době. Favorit skupiny však již přišel o postupovou naději a dokonce zatím nebodoval. S Curychem navíc doma prohrál vysoko 2:7.

Obě úvodní klání semifinále, které se bude hrát vyřazovacím způsobem na dva zápasy, jsou na programu ve středu 10. prosince. Za postup mezi nejlepší čtveřici si každý z kvalifikovaných týmů připíše prémii 200 000 eur. Stejnou částku navíc si mohou dosud vedoucí týmy všech skupin zajistit také díky stoprocentní bilanci čtyř výher ze čtyř utkání, za každé vítězství totiž klub inkasuje odměnu 50 000 eur.

Reklama