Hlavní obsah

Švédům po kanonádě rychle otrnulo: Švýcaři? Jako zkažení milionáři

Stockholm/Riga

Švédští hokejisté byli po dvou překvapivých porážkách na mistrovství světa od outsiderů z Dánska a Běloruska takřka na ručník. Skandinávští kritici a experti tým Johana Garpenlöva řádně cupovali, ale v úterý přišel velký zvrat. Hráči Tre Kronor rozstříleli do té doby stoprocentní Švýcary a s vyhlídkami na šampionátu to rázem vypadá o dost růžověji. Nálada se změnila evidentně i mezi experty.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Švéd Victor Olofsson slaví se spoluhráči jeden z gólů proti Švýcarsku.

Článek

V pozápasovém studiu SVT si nejprve vzala slovo Maria Roothová, která nad výkonem Tre Kronor jen žasla: „Jako by dnes na led v Rize vyjel úplně jiný tým," pochvaovala si až zázračnou proměnu oproti úvodnímu dvěma zápasům, v nichž Švédové zklamali nejen výsledkově, ale i chabými výkony.

K jejím slovům se připojil i bývalý mistr světa a hráč s deseti sezonami v NHL Mikael Renberg. „Adrian i Mario Kempeové bruslili tak, jak jsem je ještě nikdy neviděl. Švédský tým hrál opravdu dobře. Už v první třetině udal tón zápasu, který si pak udělal hodně jednoduchý. Soupeře jasně přehrával," kvitoval bývalý útočník Philadelphie, Tampy, Phoenixu či Toronta.

Pak ale obrátil pozornost od Švédů na tým soupeře a svými slovy přítomné ve studiu viditelně zaskočil.

„Musím říct ještě jednu věc ... Švýcaři vypadali jako zkažení milionáři," pronesl někdejší člen obávané „Legie zkázy" Philadelphie Flyers, tedy útoku ve složení Lindros, LeClair, Renberg.

Ve studiu se začala smát jiná legenda švédského hokeje Hakan Loob a Renberg pokračoval:

„Když se vrátím o deset let zpět, pořád jsem tehdy říkal, že Švýcaři svůj hokej nikdy pořádně nerozvinou, protože jsou šťastní ve své malé zemi s obrovskými výdělky a minimem cestování. Od té doby se ale věci změnily. Mají hvězdy v NHL a celkově se dostali na vysokou úroveň."

Mistrovství světa v hokeji 2021

MS v hokeji probíhá od 21. května do 6. června v Lotyšsku. Všechny zápasy skupinové části i play off hostí Riga. Česká reprezentace postoupila ze skupiny A ze třetího místa a ve čtvrtfinále hraje s Finskem, které obhajuje zlato. Češi se budou snažit vylepšit čtvrté místo.

„Jenže tentokrát to vypadalo, jako by udělali krok zpátky a Švýcarsko se zase stalo tou zhýčkanou zemí, protože teď opravdu nevypadali dobře," dodal.

Ve Švédsku se po náhlém zmrtvýchvstání začínají horečně propočítávat možnosti, za jakých mohou Tre Kronor navzdory dvěma úvodním neúspěchům pomýšlet na čtvrtfinále a případný medailový úspěch. Kromě outsidera z Velké Británie se ještě utkají s Českem, Slovenskem a Ruskem.

„Ač jsem byl kritický po úvodních zápasech, teď jsem naopak pozitivní. Švédsko ukázalo, že má velký potenciál. Otázkou však je, zda není už příliš pozdě," uvedl respektovaný komentátor Sanny Lindström v listu Expressen.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Reklama

Související témata: