Hlavní obsah

Facka od Švédů nás nenechala klidnými, přiznal Kalous. Reprezentaci opouští obránce

Znojmo
Aktualizováno

Už bez obránce Josefa Hrabala se ve Znojmě připravuje česká hokejová reprezentace na mistrovství světa v Rusku, které startuje příští pátek. Třinecký zadák dnes vypadl z nominace národního týmu, v případě zranění některého z beků by ale mohl být povolán zpět. Kouč Vladimír Vůjtek má aktuálně k dispozici třicet hráčů, pětice z nich si ale na šampionátu nezahraje.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Zleva Josef Hrabal z České republiky brání Alexandera Wennberga ze Švédska.

Článek

„Pepíka jsme uvolnili z přípravy, zůstalo nám deset beků. Do středečního odletu na mistrovství světa ale bude v pohotovosti. Pokud by se během zítřejšího utkání se Švédskem nebo úterního s Kanadou některému obránci něco stalo, Pepa by mohl eventuálně přijet," prohlásil po dnešním tréninku ve Znojmě asistent trenéra Jiří Kalous.

Ve Vůjtkově výběru tak zůstali tři brankáři, deset obránců a sedmnáct útočníků. K další redukci kádru by mělo dojít zítra večer po odvetném utkání Euro Hockey Tour se Švédy. „Zatím jsme to ale neřešili, protože hlavním tématem byl náš středeční výkon," přiznal Kalous, že středeční debakl 2:7 měl dohru.

Jak Češi nastoupí v pátek proti Švédům:
Francouz - Jeřábek, Jordán, Kundrátek, Kempný, Šimek, Kolář, M. Doudera, Polášek - Pastrňák, Plekanec, Červenka - Kašpar, Filippi, D. Kubalík - Řepík, Kovář, Birner - Jarůšek, Kousal, T. Zohorna.

„Nenechalo nás to klidnými. Už večer po zápase jsme momenty ze zápasu rozebírali a vrátili jsme se k nim i dnes po snídani s chladnější hlavou. Po utkání jsme totiž byli v emocích, tak jsme se chtěli uklidnit," řekl Kalous a vyjmenoval činnosti, se kterými nebyli trenéři spokojení.

„Byli jsme naštvaní, jak pasivně jsme hráli v obranném pásmu a umožnili Švédům dát tolik branek. Hráče soupeře na kotouči jsme nedostávali pod tlak a kvůli prohraným osobním soubojům se nám bortil celý systém. Neodehráli jsme to dobře. Do páteční odvety je tu vztyčený prst a my musíme zareagovat," burcuje Kalous.

Otřesený Sekáč v pátek nenastoupí

V pátek dostane v české brance příležitost Pavel Francouz, do hry se poprvé dostanou i čtyři extraligoví finalisté, kteří se k mužstvu připojili ve středu. Obránce Sparty Adam Polášek, bek Liberce Radim Šimek a útočníci Bílých Tygrů Michal Řepík a Michal Birner. Oproti středečnímu duelu nastoupí i obránce Milan Doudera a útočníci Richard Jarůšek a Robert Kousal.

Mimo zůstane forvard Jiří Sekáč, jenž kvůli úderu do hlavy odstoupil ze hry v první třetině středečního utkání. „Cítil se nestabilně, byl otřesený a měl lehčí otřes mozku. Dneska na led nešel, byl si zajezdit na kole a už se cítí lepší," tvrdil lékař českého týmu Tomáš Vyskočil. „Jirka bude mít volno, aby se dal do kupy. Doufám, že bude v pořádku a nastoupí proti Kanadě," doplnil Kalous.

Aktuální složení české hokejové reprezentace:
Brankáři:
Matěj Machovský (Plzeň)
Dominik Furch (Omsk/KHL)
Pavel Francouz (Čeljabinsk/KHL)
Obránci:
Milan Doudera (Třinec)
Tomáš Voráček (Mladá Boleslav)
Jakub Jeřábek (Plzeň)
Adam Polášek (Sparta)
Radim Šimek (Liberec)
Michal Jordán (Carolina/NHL)
Michal Kempný (Omsk/KHL)
Jan Kolář (Chabarovsk/KHL)
Tomáš Kundrátek (Slovan Bratislava/KHL)
Petr Zámorský (Örebro/Švéd.)
Útočníci:
Michal Řepík
Michal Birner (oba Liberec)
Tomáš Filippi
Jan Kovář (oba Magnitogorsk/KHL)
Roman Červenka (Chomutov)
Dominik Kubalík (Plzeň)
Richard Jarůšek (Mladá Boleslav)
Milan Gulaš (Färjestad/Švéd.)
Lukáš Kašpar (Slovan Bratislava/KHL)
Petr Koukal (Jekatěrinburg/KHL)
Robert Kousal (Novokuzněck/KHL)
David Pastrňák (Boston/NHL)
Tomáš Plekanec (Montreal/NHL)
Jiří Sekáč (Arizona/NHL)
Tomáš Vincour (Novosibirsk/KHL)
Martin Zaťovič (Togliatti/KHL)
Tomáš Zohorna (Chabarovsk/KHL)

Reklama