Hlavní obsah

Tahle výhra je pro všechny válečné veterány, hlásil ruský gólman Bobrovskij

Moskva

Pro celé Rusko to byl dneska velký svátek. Moskva viděla velkou vojenskou přehlídku, lidé si na ulicích připomínali 71leté výročí od Dne vítězství a hokejová sborná nechtěla oslavy pokazit. Svěřencům kouče Olega Znaroka se to povedlo, Lotyše porazili 4:0 a na světovém šampionátu v Moskvě si po úvodní porážce s Českem připsali druhou výhru za sebou.

Foto: Ivan Sekretarev, ČTK/AP

Brankář Ruska Sergej Bobrovskij a obránce Anton Bělov likvidují šanci v zápase s Lotyšskem.

Článek

Ještě dopoledne před zápasem se celý tým včetně trenéra Olega Znaroka vypravil v oblecích do Moskvy, aby položil květiny k pomníku válečných hrdinů.

Odpoledne pak ruští hokejisté přispěli k oslavám nejvýznamnějšího státního svátku jednoznačným triumfem nad Lotyši. „Na Den vítězství jsme prostě nemohli prohrát. Dodrželi jsme tradici z minulých dvou šampionátů, kdy jsme rovněž zvítězili. Naštěstí se neopakoval 9. květen z roku 2013," připomínal kapitán sborné Pavel Dacjuk prohru 1:2 s Francií na MS v Helsinkách.

Slavící lidé v ulicích ruské hokejisty inspirovali

„Viděli jsme, jak lidé na ulicích slaví, blahopřejí si, tak jsme k tomu chtěli také trochu přispět," tvrdil Dacjuk, který zaznamenal jednu asistenci.

„Výhra je pro všechny válečné veterány, na které jsme hrdí. To oni před 71 lety dosáhli největšího vítězství," přidával se gólman Sergej Bobrovskij, jenž pochytal všech 27 střel soupeře.

Umlčel tak kritiky, kteří zpochybňovali jeho výkony po prohře 0:3 s Českou republikou i vítězství 6:4 nad Kazachstánem. „Vpředu jsme ukázali hodně síly. Sice jsme měli dost vyloučených, ale kluci přede mnou mi pomáhali, byli obětaví a na ledě nechali duši," chválil gólman Columbusu své spoluhráče.

Rusové za stavu 2:0 přečkali i dlouhou dvojnásobnou přesilovku Lotyšska, což byl podle Bobrovského jeden z klíčových momentů duelů. „Celou dobu jsem byl klidný a soustředěný. Ale hrdinové jsou mí spoluhráči, kteří to odbránili. Lotyše jsme tím nepustili do hry," uzavřel Bobrovskij.

Reklama

Související témata: