Hlavní obsah

Jeřábka překvapili dortem v šatně. Svíčky na něm mi připadaly jako ruské rozbušky, směje se

Moskva

Ve čtvrtek v den zápasu s Norskem slavil své pětadvacáté narozeniny, o den později bezprostředně po utkání s Kazachstánem se obránce české hokejové reprezentace Jakub Jeřábek dočkal milého překvapení. Spoluhráči mu přímo v kabině předali čokoládový dort. „Měl pětadvacet svíček, uprostřed byla hokejka s pukem,“ prozrazuje Jeřábek.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Český obránce Jakub Jeřábek (vlevo) a švédský útočník Mikael Backlund.

Článek

Věděl, že menší narozeninová oslava se chystá, očekával ji spíš ale na hotelu. Když proto Jeřábek přišel po výhře nad Kazachy do kabiny, byl udivený. „Musím říct, že to bylo docela překvápko," přiznává plzeňský odchovanec.

„Svíčky mi ale připadaly jako nějaké ruské rozbušky, protože vůbec nešly sfouknout. Takže jsem odfukoval víc než po zápase nebo u doktora," směje se Jeřábek, jenž poté odjel s týmem na večeři do Českého domu v Moskvě, kde se se spoluhráči o dort podělil.

„Na hotelu jsem měl ještě připravenou flašku šampaňského, rovnou jsem ji ale předal masérům," říká zadák, že na žádný narozeninový mejdan nedošlo.

V sobotu měl národní tým po předchozích dvou zápasech ve dvou dnech jen trénink, volnější režim přišel vhod. „Je to příjemné. S Kazachy nám trochu chyběla šťáva. V sobotu dobijeme baterky, někdo šel na masáže," tvrdí Jeřábek, jenž plánoval zajít do města na večeři.

Kroťte emoce, ale fanděte nám dál, vzkazuje fanouškům

„Pavel Francouz nás Moskvou zezačátku turnaje provedl a dal nám nějaký tip. Už jsme zašli do restaurace Jamieho Olivera (světoznámý britský kuchař) u Rudého náměstí a byl to moc fajn," pochvaluje si Jeřábek.

Myšlenkami už se soustřeďuje na nedělní zápas s Dánskem. V případě zisku tří bodů získají Češi jistotu, že čtvrtfinále odehrají v Moskvě a nebudou se muset stěhovat do Petrohradu. „Samozřejmě by to byla velká výhoda. Ale Dánové budou hodně nepříjemný a bruslivý soupeř. Spousta jejich hráčů nastupuje v zahraničních soutěžích," uvědomuje si Jeřábek, že Vůjtkův tým nečeká jednoduchá úloha.

I na dálku vnímá, jak čeští fanoušci světovým šampionátem žijí a drží mužstvu palce. „Mám takové zprávy od našich i kamarádů a hrozně mě to těší. Před mistrovstvím si asi moc lidí nemyslelo, že to budou takhle prožívat. Jsme moc rádi, že jsme je do toho dostali," těší Jeřábka. Příznivcům, kteří už tým vidí ve finále, ale vzkazuje: „Kroťte emoce, ale fanděte nám dál."

Reklama

Související témata: